У Општини Бачка Паланка обележен 5. март – Међународни дан Енерегетске ефикасности

Општина Бачка Паланка је Међународни дан енергетске ефикасности обележила спровођењем ликовног конкурса за ученике од 6. до 8.разреда установа основног школског образовања са територије општине Бачка Паланка. Конкурс је спровео Актив директора образовно-васпитних установа општине Бачка Паланка у сарадњи са Удружењем ликовних уметника „Петар Томић“ и енергетским менаџером општине Бачка Паланка г-ђом Аном
Фекете. За потребе оцењивања пристиглих радова формиран је и жири у саставу: г. Тибор Фехер, г. Ненад Деврња и г. Звонко Јелић.

У холу Општине Бачка Паланка је у 10 часова отворена изложба награђених радова и уприличена је додела награда присутним ауторима награђених радова: Душану Радуну, Милици Карановић, Немањи Ковачевићу, Ањи Шкаво и Милици Крејић-ученицима Основне школе „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке, затим Искри Лалић и Милану Трифуновићу – ученицима Основне школе „Свети Сава“ из Бачке Паланке; Стефану Тувићу и Дејану
Кременовићу-ученицима Основне школе „Бранко Ћопић“; Моники Могер из Основне школе „Алекса Шантић“ Гајдобра-Нова Гајдобра и Дијани Вучетић, Давиду Нинкову и Ивану Ничићу – ученицима Основне школе „Браћа Новаков“ Силбаш-Параге-Деспотово. Укупно је награђено 24 ученичка рада, а додели награда, које је овим поводом обезбедило Министарство рударства и енергетике у виду пригодних мајица и едукативне друштвене игре „Играј за енергију“, нису присуствовали следећи награђени ученици: Кристијан Хилкене и Јана Велимир из Основне школе „Десанка Максимовић“, Никола Дешић из Основне школе „Свети Сава“ из Бачке Паланке, Уна Ћулибрк и Милена Павловић из Основне школе „Алекса Шантић“ Гајдобра-
Нова Гајдобра и Васа Хајек, Александар Дикоћ, Горана Милић, Мартин Ширка, Марија Маријановић и Урош Августинов из Основне школе „Браћа Новаков“ Силбаш-Параге – Деспотово.

Изложбу су отворили председник Актива директора образовно-васпитних установа општине Бачка Паланка, г. Ђока Милић, руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе Општине Бачка Паланка, г-ђа Мирослава Шолаја, представник жирија г.Звонко Јелић и енергетски менаџер општине Бачка Паланка Ана Фекете.

Ана Фекете се захвалила награђеним ученицима на учешћу на конкурсу, којим су дали свој лични допринос ширењу свести о овој значајној теми. У свом обраћању је навела да је изузетно важно да се деца од најранијег доба уче и навикавају да воде рачуна о енергији јер енергије немамо довољно и морамо сви да је штедимо. А управо је први корак у штедњи енергије улагање у знање и ширење свести о рационалној потрошњи енергије, коришћењу енергије из обновљивих извора, заштити животне средине и одрживом развоју јер, како је навела- „ сви смо дужни да планету Земљу, која је наш једини дом, сачувамо и за будуће генерације“.

Овом приликом позивамо све суграђане да погледају изложбу награђених радова у холу зграде Општине Бачка Паланка.

Поводом Међународног дана енергетске ефикасности, Општина Бачка Паланка користи прилику да информише јавност о новом пројекту који се односи на енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.

Наиме, у току је реализација Пројекта Израда Акционог плана за подстицање повећања коришћења обновљивих извора енергије на територији општине Бачка Паланка, суфинансираног од стране Покраjинског секретаријата за регионални развој, регионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Пројекат предвиђа израду Акционог плана за подстицање повећања коришћења обновљивих извора енергије чије је формулисање и усвајање предвиђено Стратегијом одрживог развоја општине Бачка Паланка у периоду 2014-2020 – Акционим планом за област заштите животне средине и енергетскае ефикасности.

Енергетска ефикасност подразумева смањење потрошње енергије уз задржавање комфора, животног стандарда, нивоа производње и/или економске активности. Уштеда енергије подразумева неко одрицање, нпр. смањивање радне температуре просторије или мање коришћење возила. Одрицање не значи увек и смањивање квалитета живота него се врло често своди на рационално коришћење енергије.

Светски дан енергетске ефикасности 5. март, ове године, обележавамо, у складу са стратешким опредељењем Општине, за интензивније коришћење обновљивих енергетских ресурса, као и примену мера и енергетско- ефикасних технологија. Република Србија сваке године издваја и скоро удвостручује издвајања буџетских подстицајних средстава, за потребе коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности. Све више подстицајних средстава користи се из Фондова Европске уније и на добром смо путу да за производнју и укупне енергетске потребе Србије, 27% буде енергија добијена из обновљивих извора.

Пројекат треба да допринесе реализацији обавеза локалне самоуправе – извршењу законских оквира уштеде енергије од 1% годишње.

Општи циљ пројекта, је подршка развоју ресурсно ефикасне локалне заједнице кроз подстицање повећања употребе обновљивих извора (ОИЕ) енергије у укупној потрошњи енергије општине Бачка Паланка до 2020.године

Координацију пројекта ће вршити тим састављен од стучњака за област енергетске ефикасности и обновљиве изворе енергије (ОИЕ) којим руководи енергетски менаџер општине у сарадњи са два спољна експерта за ОИЕ.

Пројекат треба да омогући, одрживо коришћење локалних ресурса и постепеног смањења директне зависности од спољних фактора, у смислу расположивости и експлоатације ресурса. Одрживо коришћење локалних обновљивих ресурса ће омогућити смањење енергетске зависности локалне самоуправе, и свих потенцијалних корисника пројекта, од конвенционалних спољних извора енергије, омогућити уштеду енергије и економску корист у смислу смањења издвајања из буџета за енергенте. Привредним предузећима ће смањење издатака омогућити ефикасније и профитабилније пословање а цивилном сектору побољшање услова за живот и раст животног стандарда.