Историја

ИСТОРИЈА

На основу ископавања и археолошких истраживања, поуздано се зна да се на подручју Бачке Паланке и околине људска насеља формирају још од праисторије, неких 30 000 година П.Н.Е. Услед благе климе, плодног земљишта и близине великог речног тока реке Дунав, на нашем подручју смењивале су се цивилизације од праисторије до данас. Прва стална насеља подигнута су већ у 11. веку, а први пут име Паланка помиње се 1593. године.

Најстарија налазишта откривена до сад на територији Бачке Паланке датирају из периода између млађег и старијег каменог доба. У близини места је и једини сачуван Келтски опидиум, тј. тврђава са земљаним бедемима из периода 100 године пре нове ере у ширим Европским оквирима. Богато налазиште раног средњег века је откривено између Челарева и Дунава са великом некрополом, гробљем на коме је пронађена и чувена Менора из Челарева, артефакт Хазара, која је непроцењиве вредности.

Крајем 16. века подручје Бачке Паланке и околине заузимају Турци који већ 1699. Карловачким миром заувек напуштају ове крајеве. Од првих историјски забележених насеља, на подручју Бачке Паланке постоје записи да су се на њеној територији насељавали подједнако Срби и Угари, тј. Мађари.

По одласку Турака, у Бачку Паланку се досељава нови талас српског становништва које се услед појаве куге, маларије и осталих болести, због мочварног тла и влажног поднебља до краја 18. века доста проређује, па Аустроугарска на ова подручја због заштите граница доводи нове колонисте, Немце, Словаке и друге.

У 18. веку се од чисто аграрног места Бачка Паланка почиње развијати у мањи благо индустријализован градић у коме је почела производња цигле, тканина, дувана, обуће па чак и свиле, док у 19. веку долази до процвата привреде, отвара се прва пошта 1828. затим пристаниште 1868., телеграф 1869. Прва сијалица засветлела је 1886. године, а телефон почео да се употребљава 1904.

20. октобра 1944. године, у сутону Другог светског рата, Бачка Паланка је ослобођена од фашистичке окупације. На овај дан славимо слободу као један од највећих људских циљева, присећамо се и одајемо почаст невиним жртвама борбе за слободу будућих генерација. 20. октобра обележавамо Дан општине Бачка Паланка, као један од најзначајнијих датума у историји наше општине.

После Другог светског ратавршена је колонизација становништва из пасивних крајева тадашње државе у Војводину, тако да је велики број колонизованих породица насељен и у Бачкој Паланци.

Поред свих напора, један део колониста вратио се натраг у крајеве из којих су пореклом, да ли због носталгије, неприлагођености или неких других разлога.Колонисти који су остали да живе на овом простору донели су своје навике и обичаје, истовремено стварајући повољан амбијент новог живота. Тако наш крај представља мноштво различитости које су се углавном веома срећно уклапале.

Поносни смо на нашу прошлост једнако као и на тековине данашњице.

Због свог положаја, повољних климатских услова (панонска равница, река Дунав и обронци планине Фрушке Горе), уређеном мрежом магистралних, регионалних и локалних путева, богатом традицијом, мултинационалношћу и гостопримством наших грађана,Бачка Паланка има услове за значајан развој туризма.