ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА СА УДРУЖЕЊИМА ГРАЂАНА И КОНФЕРЕНЦИЈА ВЕЗАНА ЗА ЛОКАЛНО АКЦИОНЕ ГРУПЕ У ОПШТИНИ БАЧКА ПАЛАНКА

Данас, 12. маја у великој сали зграде Општине Бачка Паланка одржало се потписивање уговора за суфинансирање пројеката са удружењима грађана. У оквиру потписивања је била одржана и конференција за медије везана за усвајање Стратегије руралног развоја ЛАГ подручја, Фрушка гора – Дунав финансирана од стране Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

dav

Зоран Јовичин, члан Општинског већа истакао је да су се ове године касно правдала средства, која су добијена у претходној години везана за суфинансирање пројеката . Данас је у три термина дошло око 105 удружења, која су добила средства у 2021. години. Због епидемиолошких мера је организовано на овај начин. ,,Првенствено нам је била жеља да их све окупимо и разговарамо о стварима, које ће се мењати следеће године. Дошли смо до закључка да неке ствари у јавном позиву, правилнику и уговору треба мењати. Такође се дошло до закључка да се удружења нису држала уредба. Правила ћемо увести од следеће године.“

dav

Што се новина тиче тражиће се правдања средстава, 30 % – сопствених исто као што се правдају и средства добијена од Општине, инсистираће се на већем броју манифестација у односу на едукације, увешће се и мониторинг, где ће чланови комисија одлазити на проверу да ли се пројекат реализује. Биће такође уведено јавно потписивање и апел да се подносиоци поправе у попуњавању документације с тим да морају бити у складу са законом, који важи за удружење грађана.

Локално акционе групе су нетериторијалне организације, окупљају више општина, више средина са сличним проблемима. У ЛАГ – у Фрушка гора – Дунав што се Бачке Паланке тиче спадају Нештин и Визић. 2015. године је усвојен ИПАРД програм, односно мапа путева за формирање ЛАГ – ова. Захваљујући министру

Недимовићу прича се развила 2019. године када је изашао правилник. ЛАГ Фрушка гора – Дунав је аплицирао по том правилнику и добили су пола средстава а то 400.000,00 динара. Оцењивање су радили професори са факултета у Београду, јер све те стратегије иду у Европску комисију. Од 21 ЛАГ – а, који је учествовао на конкурсу, ЛАГ Фрушка гора – Дунав је на трећем месту са 87 бодова, од могућих 100. Оно што сада следи је други део исплате. ,,Уводи се инвестиција у инфраструктуру тако да ћемо и ми као локално акционе групе заједно са Општином и Месним заједницама да аплицирамо за средства да се нешто ради.

ЛАГ – ови се не дотичу само пољопривреде, то је прича руралног развоја, која подразумева и социјалне фондове и пољопривредне фондове и све оно што би требало да се ради у руралном подручју.“ – истакао је Зоран Јовичин.

Priložene datoteke