ПОСЕТА МИНИСТРА ШАРЧЕВИЋА БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је 5. јуна 2020. године посетио Бачку Паланку. Обишао је Основну школу ,,Десанка Максимовић“, где је одржао састанак са директорима основних и средњих школа.

Дочеку министра присуствовао је и председник општине Бранислав Шушница, који се захвалио министру и његовом кабинету што су посетили општину Бачка Паланка. Председник општине истакао је у свом обраћању: ,,Ми као локална самоуправа издвајамо значајна средства како за основно и средње образовање тако, и за предшколско. Средства, која се додељују чине трећину буџета општине Бачка Паланка. У претходном периоду су средства била усмерена на изградњу и отварање спортских хала, у питању је основна школа у Деспотову. У плану је и изградња хале у основној школи у Младенову, у сарадњи са Министарством просвете, Јединицом за управљање пројектима. У сарадњи са Владом Републике Србије и Канцеларијом за јавно улагање, радиће се и реконструкција школа а то су основне школе у Гајдобри и у Пивницама, где ће бити улагања преко три милиона евра у реконструкцији и санацији школа. “

Министар Шарчевић истиче да је у фази обиласка школа. Циљ му је да види спремност школа за послове пробне матуре, прегледа  малих и великих матура касније и само извођење истих. Министар је успешно одржао Aктив директора школа. На Aктиву се разговарало о претходном периоду, где је министар проверио да и у општини Бачка Паланка настава на даљину одлично функционише, да су се сви у међувремену обучавали, сналазили и навео је да у општини Бачка Паланка није било проблема. Такође је истакао да су се колеге веома добро организовале за јунски период, током пробних тестова. У свом обраћању министар истиче: ,,У прегледу тестова сви учествују и школска управа, а такође функционише и софтвер који прегледа, то је једна новина где се избегло манипулисање са тестовима. Тестови су се први пут штампали у штампарији Министарства просвете, урађени су пробни тестови а и главни, који су предвиђени за 17.,18.,19. јун. “

Тема Aктива директора су биле и матурске вечере, ексурзије, рекреативне наставе. Такође се говорило и о реформи образовања, обукама директора за лиценцу и о обуци наставника. Министар Шарчевић је истакао да обуке значајно мењају професионализацију посла и руковођење школама.

Посета министра се завршила обиласком Општине Бачка Паланка, где је разговарао са председником Шушницом о актуелним темама и проблемима.

Priložene datoteke