ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Данас, 8. априла 2021. године у 12:00 часова у Музеју града Бачка Паланка, одржан је округли сто на тему Ромкиње и Роми у општини Бачка Паланка с циљем обележавања Међународног дана Рома, који је установљен да се укаже на њихов тежак положај.

Светски дан Рома обележава од 1990. године у знак сећања на одржавање првог Светског конгреса Рома одржаног од 7. до 11. априла 1971. године у Чесфилду код Лондона. За ромску химну је тада утврђена песма „Ђелем, ђелем“, а договорен је и изглед заставе Рома са точком као централним симболом. На првом конгресу је утврђен општи назив Роми, који на ромском значи човек.

Уводно обраћање и модерацију је водила Маја Пилиповић, председница Савета за родну равноправност СО Бачка Паланка. О положају Рома у општини Бачка Паланка причала је Драгана Нинковић, ромски координатор. Шећа Коломпар, педагошки асистент се дотакла теме Рома са становништа образовања. О социјалној укључености ромске популације, обратила се Вера Петровић, директор Центра за социјални рад. Бранка Ћулибрк испред Националне службе за запошљавање је причала на тему ,,Посао и Роми“. Новинар Јелена Бајић је приближила медијску заступљеност Рома док је о хуманости ка ромској популацији причао Лазар Мишков, испред Црвеног крста. Своје животно искуство поделила је Аница Ђорђевић, домаћица из Пивница.

Закључак округлог стола је да се у општини Бачка Паланка брине о ромском становништву у свакој сфери њиховог живота

Priložene datoteke