ОДРЖАНА ТРИБИНА О УНАПРЕЂЕЊУ БЕЗБЕДНОСТИ ТРАКТОРИСТА У САОБРАЋАЈУ

Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Бачка Паланка у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Полицијском станицом Бачка Паланка организовао је трибину о унапређењу безбедности тракториста, са циљем едукације о безбедности у саобраћају. Један од основних предуслова за достизање вишег нивоа саобраћајне културе и веће безбедности свих учесника у саобраћају јесте управо едукација и она представља најефикаснији начин превенције. Трибина је одржана у петак 30. августа 2024. године у малој сали Скупштине општине Бачка Паланка.

Учеснике трибине је на почетку поздравио Милан Крагуљац, заменик председника општине Бачка Паланка, који је том приликом истакао да је анализом података о стању безбедности саобраћаја уочено да су  возачи трактора препознати као угрожена категорија учесника у саобраћају, па је из тог разлога организовање оваквих трибина на којима се путем едукативног предавања возачима трактора дају смернице и савети за безбедно учествовање у саобраћају од великог значаја, у смислу превентивних активности.

Милорад Париповић, председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Бачка Паланка истакао је да је циљ трибине да се возачима трактора и пољопривредних машина подигне свест о значају безбедног учешћа у саобраћају, да им се укаже на кључне узроке настанка саобраћајних незгода са учешћем трактора, обавезе дефинисане Законом о безбедности саобраћаја на путевима и дају савети за безбедно руковање трактором и прикључним машинама.

Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја упознао је присутне са утицајним факторима који доводе до самог изазивања саобраћајне незгоде, односно који могу да утичу на величину, односно на врсту последице те саобраћајне незгоде и да допринесу стварању опасне ситуације која претходи саобраћајној незгоди у којој учествују трактористи. Истакао је важност поштовања закона, постојања исправне сигнализације и коришћења табли за спора возила, кабине или заштитног рама и жутог ротационог светла, како би се смањио број незгода. За крај је истакао да ће Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним саветима за безбедност саобраћаја и локалним самоуправама наставити реализацију едукативних активности које имају за циљ подизање свести код људи, проширивање знања и изградње исправних ставова како би број страдалих у саобраћајним незгодама био знатно мањи.

По завршетку трибине присутнима су од стране представника Агенције за безбедност саобраћаја подељена ротациона светла за тракторе, рефлектујући прслуци, као и други промотивни материјали.