Обавештење – Уредба о енергетски угроженом лицу

Обавештавамо Вас да је Влада на основу члана 10. Закона о енергетици (,,Службени гласник РС“, број 145/14,95/18 – др. закон и 40/21, у даљем тексту: Закон) донела Уредбу о енергетски угроженом купцу (,,Службени гласник РС“, број 137/22, у даљем тексту: Уредба) која је ступила на снагу 17. децембра 2022. године.

Енергетски угрожени купац је купац из категорије домаћинство (самачко или вишечлано) који је у складу са условима прописаним Законом и Уредбом може стећи статус угроженог купца и тиме право на субвенцију у плаћању месечних рачуна за електричну енергију или природни гас или топлотну енергију, у зависности од исказане жеље домаћинства.

Програмом заштите енергетски угрожених купаца, обухваћена су домаћинства која су корисници права на новчану социјалну помоћ и/или дечији додатак, корисници увећаног додатка за туђу негу и помоћ, као и домаћинства са миниманим примањима и приходима у складу са Уредбом.

Програм заштите се реализује уз помоћ јединица локалне самоуправе, чији орган надлежан за послове социјалне заштите, решењем одлучује о испуњености услова да домаћинство стекне статус енергетски угроженог купца. Податке из решења о стеченом статусу, локалне самоуправе достављају снабдевачима електричне енергије, односно природног гаса, односно топлотне енергије, које овим купцима умањују месечне рачуне.

Повраћај средстава, на име висине умањених рачуна, снабдевачи остварују из буџета Републике Србије, а на основу поднетог захтева и документације Министарству рударства и енергетике. Буџетом Републике Србије је за реализацију овог програма у 2023. години обезбеђено до 4 милијарде динара, што покрива заштиту око 190 хиљада домаћинстава енергетски угрожених купаца.

Енергетски угрожен купац није новина у законодавству Србије, програм се реализује од 2015. године, али је изменом услова за стицање статуса и доношењем нове Уредбе, значајно повећан степен покривености заштитом оних домаћинстава, која су условима актуелне енергетске кризе највише угрожена повећањем цена електричне енергије и енергената. Такође, за заштиту енергетски угрожених купаца је у буџету за 2023. годину обезбеђено три пута више средстава него претходних година.

Priložene datoteke