КРКОБАБИЋ: СА ЉУДИМА СВЕ ПОЧИЊЕ, БЕЗ ЉУДИ СВЕ НЕСТАЈЕ

Са људима све почиње, без људи све нестаје. А почиње са њима, са овом четом малишана. Њих 120 који ће кренути у своје нове домове. Они су та нова снага села Србије“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић 19.10.2022. године у Палати Србија где је одржано потписивање још 200 уговора за куповину сеоске куће са окућницом.
Кркобабић је додао да је ово један од најбитнијих задатака које Србија има, од националног и државног значаја. „Пред нама је да населимо 150.000 празних сеоских кућа – то је посао за једну деценију, можда и дуже. Интересовање је огромно, 13 до 15 захтева стиже дневно, на годишњем нивоу то је око 5000. Ово је мисија која траје и трајаће док се све сеоске куће не попуне и ако успемо у том задатку онда смо Србију ставили на ноге“, поручио је Кркобабић

Данас потписаним уговорима додељена су бесповратна средства за куповину 200 сеоских кућа, које је претходно комисија на својим седницама одобрила. Налазе се у 18 управних округа, 51 јединици локалне самоуправе, односно у 122 села.
Тако нови дом на селу добија још 330 људи са 120 деце, и то 130 брачних и ванбрачних парова, 24 млада пољопривредника/це и 46 самохраних родитеља са територије читаве Србије.

Министар Кркобабић потписао је тројне уговоре са градоначелницима тј. председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом. Заменик председника општине Бачка Паланка, господин Мита Лачански је испред Општине Бачка Паланка присутвовао потписивању уговора. Што се тиче наше општине, Бачка Паланка је овај пут добила 11 кућа.

Председник комисије за доделу ових средстава, агроекономиста Милан Простран истакао је да овај програм има шири контекст од самог попуњавања празних кућа „На овај начин поспешићемо и пољопривредну производњу, класичну и органску производњу, али и сточарство. На тим младим људима је да учине то домаћинство активним. Идеја је да тамо шире породице, иако већ доста парова већ сада одлази на село са потомством. Овај програм је прави пример бриге државе који после много година мења смер кретања град- село и тако чини историјске помаке по питању демографије, али и привреде у целини“.

До сада је средствима из овог програма купљена 1101 сеоска кућа са окућницом које се налазе у преко 100 јединица локалних самоуправа свих делова Србије.  

Интересовање младих је, рекло би се по броју пријава које стижу на адресу Министарства за бригу о селу, све веће.

       

Priložene datoteke

  • 2 (67 kB)