Oдржана прва ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације општине Бачка Паланка

У малој сали Скупштине општине Бачка Паланка дана 28. августа 2024. године одржана је прва ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације општине Бачка Паланка, којој су, поред чланова Општинског штаба за ванредне ситуације општине Бачка Паланка, присуствовали Бојан Шумарунић и Никола Говорчин, инспектори МУП Републике Србије – Сектора за ванредне ситуације-Управе за ванредне ситуације из Новог Сада.

Тема ове седнице били су пожари на отвореном простору. Актуелне временске прилике, које карактеришу екстремно високе температуре и суво време, повољно утичу на настанак и ширење пожара на отвореном простору. Такви пожари могу брзо захватити велике површине, проузроковати значајну материјалну штету и представљати озбиљну опасност по животе и здравље људи. Општински штаб за ванредне ситуације општине Бачка Паланка и МУП Републике Србије – Сектор за ванредне ситуације апелују на грађане да буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена. Посебно се апелује на грађане да не спаљују биљне остатке како би сачували земљиште за будуће генерације, јер такви поступци чест изазивају неконтролисане пожаре који наносе велику штету и угрожавају животе. Такође, спаљивање биљних остатака негативно утиче на квалитет земљишта. Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара. Особе које изазову пожар дужне су да надокнаде трошкове интервенције ватрогасно-спасилачкој јединици. Грађани се позивају да, уколико примете пожар, о томе одмах обавесте ватрогасно – спасилачку јединицу на број 193. Само током месеца августа текуће године Професиноална ватрогасно-спасилачка јединица Бачка Паланка имала је око 60 интервенција, у просеку 2-3 интервенције дневно.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање остатака стрних усева, смећа и биљних остатака на отвореном простору, а за кршење овог закона прописане су казне. Правна лица могу бити кажњена од 300.000 до 1.000.000 динара, а физичка лица од 10.000 динара. Такође, забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, осим на обележеним местима са прописаним мерама заштите од пожара.Казне за физичка лица за кршење ових одредби крећу се од 10.000 до 50.000 динара.