Потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић и државна секретарка обишле Бачку Паланку након невремена

Покрајинска влада и Министарство пољопривреде помоћи ће да се санира штета од невремена које је 3. јуна захватило територију општине Бачка Паланка, закључено је на данашњем састанку потпредседнице Покрајинске владе Сандре Божић и државне секретарке у Министарству пољопривреде Иване Поповић са председником општине Браниславом Шушницом. Божић и Поповић обишле су оштећене објекте и део усева и разговарале о размерама невремена и неопходности хитне процене настале штете, како би се што пре извршила санација и обезбедила помоћ.

Божић је истакла да су председници општина погођених невременом јуче одржали састанак с председницом Покрајинске владе Мајом Гојковић и да ће покрајина издвојити одређена средства и помоћи Бачкој Паланци и другим општинама како би се што пре обновили оштећени објекти, док је Ивана Поповић истакла да ће Министарство пољопривреде сагледати могућности подршке, након прикупљања свих информација.

– Свесни смо озбиљности ситуације и неопходно је да заједно радимо на отклањању последица невремена. Уверили смо се да су неке културе у атару потпуно збрисане. На згради библиотеке прокишњава кров. То што пре мора бити решено, јер је у питању објекат од изузетног значаја са великом фреквенцијом људи, нарочито деце – изјавила је Божић приликом обиласка и апеловала на пољопривреднике да осигуравају своје усеве.

Олујно невреме које је погодило Бачку Паланку проузроковало је оштећења на стамбеним објектима, школама и вртићима, а на згради Народне библиотеке „Вељко Петровић“ оштећен је кров. Оштећени су и пољопривредни усеви на површини између четири и пет хиљада хектара. У Младенову и Карађорђеву неколико сати није било струје, али су екипе Електродистрибуције брзо реаговале и већина кварова је отклоњена.

Председник општине Бранислав Шушница истакао је да је формирана комисија за процену штете и позвао грађане да пријаве сва оштећења на објектима и усевима у сврху евидентирања настале штете.

Он је подсетио да је у питању треће невреме за последњих 12 месеци и да се Бачка Паланка и прошле године 19. и 21. јула нашла и у епицентру разорних олуја, када су оштећени сви објекти јавне намене, готово 6.000 кућа, и усеви на више од 4.500 хектара.

– Изузетно смо задовољни брзом реакцијом Покрајинске владе и Министарства пољопривреде. Наша општина је прошле године у олујама претрпела ужасна разарања. Није било куће ни објекта који није био оштећен. Захваљујући подршци Владе Србије и Покрајинској влади, и прошле године смо успели да санирамо све објекте јавне намене, а из покрајинског и републичког буџета обезбеђена је подршка за нававку грађевинског материјала и помоћ за санацију приватних објеката. Добра околност је што је штета ове године значајно мања – рекао је Шушница.

Бачка Паланка 5. јун 2024. године

Priložene datoteke