Наставља се гасификација општине Бачка Паланка, почели радови у Парагама

 

Наставља се гасификација општине Бачка Паланка. Данас је почела изградња гасоводне мреже за Параге, Карађорђево, Деспотово и Пивнице, а биће настављени и радови у осталим насељима. Почетку радова присуствовали су министарка енергетике Дубравка Ђедовић, директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић, руководство општине Бачка Паланка и грађани Парага. У оквиру пројекта приступ гасу ће добити 9.000 домаћинства, а министарка Ђедовић Хандановић истакла је да ће изградњом око 160 километара дистрибутивне мреже и 10 мерно-регулационих станица, у потпуности бити заокружена гасификација свих насеља у општини Бачка Паланка.

Ђедовић Хандановић је истакла да је развој гасне инфраструктуре у целој Србији и повезивање што већег броја домаћинстава, топлана и привредних субјеката на мрежу, један од најважнијих циљева Владе Србије. Она је истакла  да развој гасне инфраструктуре позитивно утиче на животну средину и подстиче нове инвестиције и економски раст.

– Већа доступност гаса чини одређена подручја атрактивнијим за улагања. Инвеститори данас поред приступа саобраћајној инфраструктури траже могућност прикључивања на гасну мрежу. Сигурност снабдевања гасом један је од најважнијих циљева државе, због чега је у претходном периоду ефикасно завршена изградња два нова гасовода Балкански ток и гасне интерконекције Србија Бугарска – рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић навео је да је очекује да поред гасификације Парага, Деспотова, Карђорђева и Пивница, буду завршени и радови у осталим насељима Бачке Паланке, где је гасификација у целости, или делимично урађена.

Председница МЗ „Параге“ Емили Шушница рекла је да је наставак радова на гасификацији изузетно важан и истакла да ће 356 домаћинстава у Парагама бити прикључено на гасну мрежу. Она је истакла да ће грађани имати комфорније грејање, али ће бити поспешена и заштита животне средине, јер ће бити смањена емисија штетних гасова, који се стварају употребом, дрва, мазута или угља.

 

Бачка Паланка 29. мај 2024. године