Почело сређивање Староградске улице у Бачкој Паланци, уместо макадама асфалт и тротоари

Староградска улица на излазу из Бачке Паланке према Гајдобри биће у потпуности асфалтирана. Радови вредни 33,5 милиона динара, почели су данас, а уместо макадама биће асфалтиране две коловозне траке широке 5,5 метара. Становници улице добиће асфалтиране колске улазе и тротоаре, а биће изграђена и атмосферска канализација.

Улица се, асфалтира у целој дужини од 313 метара. На јужној страни биће изграђене банкине и постављени ивичњаци, као и тротоари укупне површине 436 квадрата, а са обе стране улице биће изграђени колски улази ширине 3,5 метра, укупне површине 305 квадрата. Радови ће, како је прецзирано уговором, бити готови за 180 дана.

Почетку асфалтирања, заједно са грађанима Староградске улице, присуствовао је и председник општине Бранислав Шушница који је истакао да ће нови асфалт у пуном профилу, са ивичњацима, банкинама и тротоарима, допринети бржем, ефикаснијем и квалитетнијем одвијању саобраћаја и унапређењу квалитета живота становника овог дела Бачке Паланке.

– Унапређење саобраћајне инфраструктуре изузетно је важно за развој наше општине и зато смо у последњих неколико година посебну пажњу посветили асфалтирању улица и путева. Огромну подршку пружиле су нам Влада Србије и Покрајинска влада. Захваљујући тој сарадњи прошле године смо после пуних 55 година, први пут након изградње 1968. године, реконстрисали пут од Пивница до Деспотова. Као и пут Пивнице – Ратково. Такође, прошле године је у потпуности завршена друга и четврта фаза реконструкције пута од Бачке Паланке до Новог Сада, као и део пута од Силбаша до Маглића. Поред тога, Мајевичка улица је добила асфалт, атмосферску канализацију и канализациону мрежу. Асфалтом су пресвучене улице у блоку „Калош“ и улице на многим другим локацијама – истиче Шушница.

Он подсећа да су у току радови на партерном уређењу центра Бачке Паланке вредни 324,9 милиона динара.

– Старе бехатон плоче из пешачке зоне су уклоњене и уместо њих се постављају нове, и центар града ће добити потпуно нов, модеран изглед. Поред нових пешачких стаза и платоа биће изграђени и нови паркинзи. Радове финансира Управа за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине. И то је само део инвестиција које реализујемо ове године – каже Шушница.

Такође, Шушница наглашава да Бачку Паланку чекају две велике инвестиције.

– У децембру прошле године су Министарство грађевинарства, саобрaћаја и инфраструктуре и шпанска компанија „Сентунион“ потписали Меморандум о разумевању за изградњу моста од Бачке Паланке до Нештина, а Министарство је најавило и изградњу нове брзе саобраћајнице од Бачке Паланке до Новог Сада. То су велике и важне инвестиције које ће допринети још снажнијем развоју овог дела Бачке, али пре свега напретку Бачке Паланке и бољем животу њених грађана – каже Шушница.

 

Бачка Паланка, 15. мај 2025. године