Републички хидрометеоролошки завод је проследио упозорење за територију Републике Србије која се односи на локално обилне пљускове са грмљавином и појаву града у среду (8.5.2024.године) и четвртак (9.5.2024. године).

У среду (08.05.) и четвртак (09.05.) очекује се нестабилно време, местимично са кишом и краткотрајним пљусковима са грмљавином, а понегде у југозападним, централним и источним крајевима Србије и са краткотрајним временским непогодама, праћеним суградицом и градом, а локално и великом количином падавина за кратко време (већом од 20 mm за 3 h).

С обзиром на најављену промену времена, може се очекивати у зони локалних пљускова могућност појаве бујичних и урбаних поплава. Такође, може доћи до проблема у саобраћају, транспорту и другим видовима комуникације, ризика од пада грана које се ломе са дрвећа и потенцијалне опасности од уништења кровова на зградама. Постоји и ризик од удара грома који може изазвати проблеме у раду свих уређаја који користе електричну енергију и иницирати појаву ватре и самим тим представљати опасност за живот људи и животиња.

Општина Бачка Паланка, сходно Одлуци о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Бачка Паланка, која је проглашена ради употребе посебних мера, додатних снага и средстава у отклањању насталих последица изазваних олујним временом праћеним јаком кишом и атмосферским пражњењем, моли своје суграђане да прате упозорења Републичког хидрометоролошког завода Србије и припреме се за најављене временске појаве, поштују безбедносне прописе и уколико се у току временских неприлика нађу на небезбедним локацијама у општини поштују упутства које је прописао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

UPOZORENJE (0809)

Priložene datoteke