Обележен век постојања Црвеног крста Бачке Паланке, Шушница честитао на хуманости, за 17 година прикупили 18.219 литара крви

 

У Бачкој Паланци је данас обележено 100 година постојања Црвеног крста. На церемонији је представљена књига о веку постојања Црвеног крста Бачке Паланке, а присуствовали су председник општине Бранислав Шушница, председник Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, покрајински секретар за социјална питања Предраг Вулетић, председници Црвеног крста Војводине и Бачке Паланке Дејан Укропина и др Милан Жарковић.

Шушница је у свом обраћању истакао да је 100 година преданог служења племенитом циљу пружања помоћи онима којима је то најпотребније изузетан јубилеј.

– Цео век Црвени крст и велики број становника Бачке Паланке, увек, кад год је требало, били су стуб подршке и извор наде за многе људе. Зато је овај јубилеј прилика да се сетимо свих племенитих суграђана који су у прошлости предано радили како би Црвени крст био оно што јесте данас; обавеза да пружамо подршку хуманим даваоцима који чине његове темеље данас; и подстицај да са истим ентузијазмом и посвећеношћу и у следећих 100 година будемо посвећени узвишеном циљу пружања помоћи угроженим људима – казао је Шушница.

Он је подсетио да је Бачка Паланка 17 година заредом проглашена за најхуманију општину.

– Од 2006. до 2023. на територији наше општине, прикупљено је 35.728 јединица, односно 18.219 литара крви. У армији племенитих, скромних и тихих хероја истичу се Боро Шипка који је крв дао невероватних 165 пута. Затим Милан Тошић, са 162 давања. Новка Жутковић спасила је 76, а Мирјана Секулић 63 живота. Данас су најистакнутији даваоци Драгољуб Димитријевић који је најдрагоценију течност дао 139 пута, Тоша Пејчић, 135 пута, већ поменута Мирјана Секулић 63 пута, и Милена Ђекић 36 пута. Чињеница да на територији општине Бачка Паланка данас има 2.347 давалаца крви, и да је међу њима чак 448 жена, даје јасно објашење због чега је Бачка Паланка 17 пута заредом  проглашена најхуманијом општином – казао је Шушница.

Он је подсетио да је општина у претходних 10 година са 81 милион динара подржала локалну организацију Црвеног крста, а да у 2024. години та подршка износи 11 милиона динара.

– Нема никакве сумње да ће им општина бити снажна и поуздана подршка и у будућности. Нема ничег узвишенијег од поршке онима који сав свој рад посвећују спасавању људских живота – закључио је Шушница.

 

 

Бачка Паланка, 27. март 2024. године