ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БАЧКА ПАЛАНКА БРАНИСЛАВА ШУШНИЦЕ ПОВОДОМ 1. МАРТА – МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Свим припадницима система цивилне заштите на територији општине Бачка Паланка упућујем најискреније честитке у поводу 1. марта – Међународног дана цивилне заштите.

Међународни дан цивилне заштите је прилика да се истакне улога и значај који припадници система цивилне заштите имају у свакодневном животу наших грађана, из ког разлога је веома важно да имамо развијен систем цивилне заштите, будући да живимо у нестабилним временима у којима је ангажовање припадника цивилне заштите све чешће. Често се дешавају непогоде попут поплава и земљотреса, а и пожари су, нажалост, веома чести. Природне катастрофе и околности које не можемо да предвидимо налажу нам интензиван рад на јачању служби које би радиле на спасавању становништва и имовине. Услед климатских промена, али и људског фактора, који је веома често узрочник немилих догађаја, дешавају се несреће које проузрокују људске жртве и велику материјалну штету. У свим тим догађајима реагују припадници система цивилне заштите и својом активношћу доприносе да последице по наше грађане буду што лакше. Сведоци смо немерљивог доприноса који су припадници система цивилне заштите дали у отклањању последица страховитог олујног невремена које је погодило општину Бачка Паланка током јула месеца 2023. године. Несреће и катастрофе не бирају ни место ни време дешавања, а поучени искуством из претходних година закључујемо да се број ових немилих догађаја повећава. Пандемија корона вируса 2020. године, јако олујно невреме и пожари су само неки од доказа да живимо у нестабилним временима и више је него јасно да постоји потреба за изградњом ефикасног система цивилне заштите. Значај цивилне заштите је велики и као друштво морамо бити свесни потребе улагања у систем цивилне заштите, али и истицати велику важност превентивног деловања.

Општина Бачка Паланка настоји, као што је то и чинила и до сада, да предузима све потребне активности на јачању и оснаживању система цивилне заштите на својој територији и да у интензивној сарадњи са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и другим органима и организацијама успостави правовремен и ефикасан одговор на све изазове и ризике.

Жеља свих нас је да заједно радимо на изградњи још ефикаснијег система цивилне заштите и у том смислу дамо свој допринос за његово адекватно функционисање, односно правовремено реаговање уколико се за то укаже потреба, како би још више и боље били на услузи својим грађанима.