67 година након изградње ОШ „Свети Сава“ у Бачкој Паланци добила фискултурну салу

Основна школа „Свети Сава“, једна од највећих у Бачој Паланци, коју похађа 741 ученик, добила је фискултурну салу, 67 година након изградње. Објекат обухвата приземље и спрат. У приземљу се налази пространа сала од 743,9 квадрата, опремљена тоалетима, две свлачионице, савременом справарницом и котларницом која обезбеђује ефикасно грејање. На спрату је изграђена трибина за гледаоце са два санитарна чвора и кабинет са санитарним чвором. Цела сала је климатизована, што ствара оптималне услове за вежбање и такмичење током целе године.

Такође, изграђена је топла веза између школе и сале, дугачка 19,8 метара, која омогућава лакши и безбеднији приступ ученицима пре и после спортских активности. Поред тога, током изградње фискултурне сале реконструисани су и тоалети у приземљу школе. Замењена је комплетна керамика и санитарије. Радове вредне 110.361.675 динара, у целости је финансирала општина из свог буџета.

Отварању новоизграђене сале присуствовао је и председник општине Бранислав Шушница који је разговарао с ученицима и професорима.

– Изградња модерне фискултурне сале у оквиру једне од највећих школа представља важну инвестицију за Бачку Паланку. То је инвестиција у нашу децу, у њихово здравље и образовање. Пуних 67 година, од изградње 1956. године, генерације ђака и професора сањале су да имају добро опремљену спортску дворану, у којој могу да се баве спортом. Школа сада има савремен спортски објекат који ће драстично унапредити наставу физичког васпитања, а у исто време ће служити као центар за спортске догађаје и окупљање родитеља из Бачке Паланке, који ће долазити да бодре своју децу – рекао је председник општине Бранислав Шушница.

Он је подсетио да је општина Бачка Паланка са 9,1 милиона динара финансирала уређење спортског терена и дечијег игралишта у блоку Партизан, да је за контролу здравља младих спортиста набављен ергометар са спирометром, као и да је уз подршку Републичког ПИО фонда у парку Тиквара изграђен међугенерацијски спортски терен који се састоји од игралишта за децу, опремљеног теретаном на отвореном, бетонским столовима за стони тенис, стони фудбал и шах.

 

– Уз помоћ Владе Србије и Покрајинске владе инвестирали смо огромна средства у образовање и спорт. Реконструисали смо спортску салу у Гајдобри, инвестирали смо у одржавање кошаркашких терена на „Тиквари“. Изграђена је нова спортска сала у Деспотову вредна 115,9 милиона. Започели смо градњу комплекса отворених базена. Отворени су вртић „Мали принц“ у Обровцу, затим, нови вртић „Коцкица“ у Силбашу. Реконструисани су вртићи „Лептирић“и „Бамби“. У вртићу „Снежана“ обезбеђен је целодневни боравак за децу из Челарева. Изграђен је и опремљен вртић „Дуга“ од 1.370 квадата, у којем има места за 200 малишана, чиме смо у потпуности укинули листе чекања – рекао је Шушница.

 

Бачка Паланка, 13. децембар 2023. године