Почела санација и уређење пешачке зоне у Бачкој Паланци, радови вредни 324,9 милиона динара

Главни трг, све пешачке стазе и паркинзи у пешачкој зони у Бачкој Паланци биће санирани ове и следеће године. Радови су почели данас, а биће сређене улице Краља Петра Првог, Југословенске армије, Трг братства и јединства, затим пешачке површине и паркинг простор испред „ТЦ Елит“ и трг испред Ерсте банке у  улици Краља Петра Првог и у улици Ђуре Јакшића, и улица Академика Милана Курепе. Цео пројекат се финансира преко Управе за капитална улагања АПВ. Укупна вредност радова је 324,9 милиона динара, а ове године су одобрена средства у износу од 162 милиона динара. Рок за извођење радова је 240 календарских дана.

Радови ће се у више фаза одвијати на више локација истовремено. Сређује се лева страна улице Краља Петра Првог, од поште до Техничке школе „9. мај“ и пешачке површине и паркинг у улици Ђуре Јакшића. Потом ће бити сређене пешачке површине и паркинг простор испред Тржног центра „Елит“ и трг испред Ерсте банке у улици Краља Петра Првог. Током следеће године биће уређена друга страна улице Краља Петра Првог од поште до школе „9. мај“, Трг братсва и јединства и улице Aкадемика Милана Курепе и Југословенске армије.

– Последњих неколико година Бачка Паланка је велико градилиште. А ове и наредних година, градићемо и радићемо још више. Завршена је реконструкција пута од Пивница до Раткова, приводе се крају радови на реконструкцији пута Пивнице – Деспотово, градићемо мост до Нештина, а данас смо започели уређење централне пешачке зоне. У питању је прва велика санација од њене изградње. Ми овим уређењем подстичемо раст локалне привреде, стварамо бољи туристички амбијент, и што је најважније, унапређујемо квалитет живота наших становника – рекао је поводом почетка радова председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница.

Шушница је након присуства почетку радова на уређењу центра, обишао радове на реконструкцији и уређењу Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју с територије општине. Дневни боравак се у договору с родитељима и члановима Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама гради у објекту МЗ „Братство“, који се налази у непосредној близини центра града. Према пројекту, Дневни боравак ће бити прилагођен највишим стандардима како би најбоље задовољио потребе корисника.

– Наш задатак јесте да деци и младима са сметњама у развоју обезбедимо најбољу бригу и негу. Дневни боравак, који смо почели да реконструишемо, створиће услове који ће сваком детету пружити прилику да оствари свој пуни потенцијал. Изузетно смо захвални Покрајинској влади што је подржала реализацију овог, за нашу локалну заједницу, врло важног пројекта – рекао је Шушница.

Он је нагласио да се из општинског буџета издвајају значајна средства за подршку деци и младима са сметњама у развоју.

 

Бачка Паланка, 11. децембар 2023. године