За осам избегличких породица у Бачкој Паланци обезбеђен грађевински материјал вредaн 4,8 милиона динара

Осам избегличких породица које живе на територији општине Бачка Паланка добило је средства за набавку грађевинског материјала за поправку или адаптацију њихових породичних домаћинстава. Средства у укупном износу од 4,8 милиона динара обезбеђена су у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а уговори су потписани у општини Бачка Паланка. Потписивању уговора присуствовали су заменик председника општине Бачка Паланка Мита Лачански и повереник за избегла и расељена лица, Здравка Мерњик. Они су истакли да Бачка Паланка и Комесаријат имају одличну сарадњу.

– Изузетно смо задовољни што смо уз подршку Комесаријата успели да обезбедимо по 600 хиљада динара за осам породица за набавку грађевинског материјала уз помоћ ког ће моћи да адаптирају своје куће. Потписивање ових осам уговора представља још један корак ка побољшању услова становања избеглих лица у Бачкој Паланци. Заједно са Комесаријатом предано, марљиво и посвећено радимо да обезбедимо услове за бољу будућност за људе који су морали да напусте своје домове – истакао је заменик председника општине Бачка Паланка Мита Лачански

Такође, Бачка Паланка је на конкурсу Комесаријата за избеглице добила 9.350.000 динара, који ће бити реализовани у наредном периоду. Обезбеђенo je 4,5 милиона динара за набавку три куће с окућницом, као и три мала гранта од по 250 хиљада динара за набавку грађевинског материјала за тих кућа. Такође обезбеђено је и три пута по 800 хиљада динара за унапређење услова становања три избегличке породице, као и два пута по 600 хиљада динара за унапређење становања две интерно расељене породице. Осим тога, општина Бачка Паланка из свог буџета са 500 хиљада динара финансира доделу четири пакета грађевинског материјала.

Општина Бачка Паланка је до сада, у оквиру Регионалног стамбеног пројекта у Републици Србији, који се реализује од донаторских средстава из Европске уније у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединицом за управљање пројектима, обезбедила 42 сеоска домаћинства, 23 пакета грађевинског материјала, 8 монтажних кућа и 20 стамбених јединица.

Лачански истиче да је у току припрема Локалног акционог плана за управљање миграцијама за период од 2024. до 2028. године.

– Процењује се да ће бити потребно око 21 милион динара за његову реализацију. План обухвата доделу сеоских домаћинства с окућицом, монтажне куће и доделу пакета грађевинског материјала – закључио је Лачански.

 

Бачка Паланка, 2. новембар 2023. године