АПЕЛ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Почетак нове школске године представља период већег обима саобраћаја у зонама школа и насељима, као и повећаног броја деце – учесника у саобраћају, која представљају посебно осетљиву категорију.

 

Улога родитеља је врло важна јер својим позитивним примером треба да утичу на безбедније понашање деце у саобраћају. То се посебно односи на децу у периоду од 9. до 12. године живота, што према искуству, представља најкритичнији период за децу учеснике у саобраћају када и самостално започињу учешће у саобраћају.

 

Такође, апелујемо на родитеље да децу на путу до школе превозе безбедно користећи адекватне системе заштите, као што су ауто-седишта и сигурносни појас и да својим примером коришћења сигурносног појаса, укажу деци на важност употребе заштитних система приликом превоза у возилу, да поштују ограничења брзине и остала правила саобраћаја.

 

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула „Визију 0 погинуле деце у саобраћају“, у оквиру које се посебно скреће пажња на почетак школске године. С тим у вези, позивамо родитеље да својој деци покажу најсигурнији пут од куће до школе и укажу им на ризике, опасне деонице као и делове пута са слабом прегледношћу.

 

Посебну пажњу скрећемо возачима моторних возила да кроз насељена подручја обележена знаком „Зона школе“ прилагоде брзину кретања до 30км/ч, а у зонама школе ван насељеног места до 50км/ч. Приликом кретања у овим подручјима треба имати у виду мању уочљивост деце, као и смањену пажњу приликом играња у школском дворишту или у близини школе, што представља опасност од изненадног истрчавања на коловоз или другог неочекиваног понашања. Подсећамо да се за саобраћајне прекршаје учињене у присуству детета до 12 година старости, број прописаних казнених поена увећава.

 

Имајући у виду да је безбедност деце у саобраћају обавеза и одговорност свих нас, још једном апелујемо на возаче моторних возила да поштују прописе и да обрате посебну пажњу на децу у саобраћају.

 

Агенција за безбедност саобраћаја свим малишанима жели срећан почетак нове школске године.