Стиже помоћ од државе, комунална предузећа у Бачкој Паланци имала више од 1.300 интервенција након олујног невремена

Борба с последицама олује у Бачкој Паланци и даље траје. Комунална предузећа имала су 1.300 интервенција од 19. јула до 15. августа. Уклоњено је 500 стабала дрвећа. А инспекцијске службе изадале су налог да се због нестабилности, која може угрозити безбедност грађана уклони још 500 стабала. А према подацима ЈП „Војводинашуме“ у атару Бачке Паланке олуја је уништила преко 500.000 кубика дрвета.

ЈКП „Комуналпројект“ однело је више од 1.000 приколица поломљеног дрвећа и грања са улица у Бачкој Паланци и насељеним местима. ЈП Стандард је имао око 330 интервенција на санацији штете, а њихови инжењери су извршили процену и предмер радова за санацију штете на 70 јавних објеката, и припрему комплетне техничке документације за 26 објекта јавне намене. Уз интервенције на санацији штете, ЈКП „Комуналпројект“ је био ангажован на уништавању абмрозије, редовном одношењу смећа, одржавању зеленила, док су радници ЈП „Стандард“ поред хитних интервенција, током и након олује, извршили и обележавање 2.250 квадратних метара пешачких прелаза и 8,7 километара линија на коловозу.

– Бачка Паланка ће до 1. септембра, до почетка школске године поправити све школе и вртиће. Влада Србије ће обезбедити финансијску помоћ како за санацију јавних објеката, тако и за поправку приватних кућа оштећених у олуји. Покрајинска влада нам је одобрила 100 милиона динара помоћи, али то није довољно, јер су размере штете велике. Потребно нам је најмање још 150 милиона динара. До 18. августа је пријављена штета на чак 5.773 куће и зграде и 70 јавних објеката. А огромна је штета и на пољопривредним усевима. До сада је стигло 912 пријава. Комисије за процену штете даноноћно раде, а општинска управа је у непрестаној комуникацији са надлежним службама Владе Србије – каже Бранислав Шушница председник општине Бачка Паланка.

Како каже, општина је успела да обезбеди и додатну подршку у машинама и људству из других градова и општина, како би се што пре завршили сви неопходни радови на комплетној санацији штете на територији општине Бачка Паланка.

 

Бачка Паланка 20. август 2023. године

Priložene datoteke