Весић у Бачкој Паланци, Влада ће помоћи у санацији штете, гради се мост до Нештина и брза саобраћајница до Новог Сада

Влада Србије помоћи ће грађанима и општини Бачка Паланка у санацији штете изазване орканском олујом, рекао је данас министар Горан Весић, који је заједно са преседником општине Браниславом Шушницом обишао Бачку Паланку и разговарао с грађанима чије су куће оштећене у невремену. Весић је истакао да је изузетно важно што су готово сви општински службеници на терену где раде на пописивању штете коју је олуја нанела грађанима.

 

 

 

– Влада је формирала Штаб за ванредне ситуације на чијем челу је премијерка. Управо тај штаб ће прихватати пописе штете из свих локалних самоуправа погођених временским непогодама. Влада ће на основу пописа штете, општинама пренети финансијска средства за санацију објеката, и општине ће један део моћи да трансферишу грађанима чије су куће оштећене у невремену. Такође Влада ће из текуће буџетске резерве обезбедити интервентна средства за локалне самоуправе да могу да поправе штету на школама, јавним установама, вртићима. Свега оног што не може да чека да почне школска година. Надокнаду штете на пољопривредним усевима радиће Министарство пољопривреде. Апелујем на све пољопривреднике да осигуравају своје усеве – рекао је Весић.

 

Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница истакао је да је долазак министра Весића потврдио да Бачка Паланка, и ниједна локална самоуправа у невољи нису саме.

 

– Влада Србије и Покрајинска влада су уз Бачку Паланку. Уз наше грађане. Од Покрајинске владе смо добили ургентна средства, а с министром Весићем смо договорили модалитете на који начин ћемо моћи Влади Србије да се обратимо за средства за санацију штете на јавним објектима и приватним кућама. Предочили смо министру Весићу да је оштећено 4.000 кућа и 70 објеката јавне намене. Гледаћемо да већ од понедељка или уторка са средствима добијеним од покрајинске владе кренемо у санацију школа. Не можемо чекати јесен, школе морају бити спремне за почетак наставе 1. септембра – рекао је Бранислав Шушница председник општине Бачка Паланка.

 

Весић је најавио да ће ове године бити саниран пут Пивнице – Деспотово, а истакао је и да се интензивно ради на припреми документације и обезбеђивању средстава за мост од Бачке Паланке до Нештине.

 

 

– Надам се да ћемо ове године моћи да потпишемо уговор о изградњи. Мост ће потпуно променити начин живота људи јер се чека десетинама година. А у договору са Покрајинском владом пројектује се брза саобраћајница Нови Сад – Бачка Паланка – рекао је Весић.

 

Бачка Паланка, 28. јул 2023. године