ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ ЗА 2023. ГОДИНУ

Министарство за бригу о селу, на основу Уредбе Владе Републике Србије, спроводи Програм доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ за 2023. годину.

Општина Бачка Палнка је добитник поменутих средстава. Данас, 6.јула 2023. године у 11,00 часова у Палати Србија  потписивању Уговора испред Општине Бачка Паланка присустовала је Маја Пилоповић, руководилац Одељења за финансије и буџет.

„Овогодишњи, трећи по реду Михољски сусрети села шанса су да покажемо једно ново лице Србије – гостољубиво, насмејано, толерантно, спремно на такмичење, али и да победнику честита”, изјавио је данас у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Календар манифестација са местом одржавања и планираним активностима биће објављен на сајту Министарства за бригу о селу, за све који желе да их посете током овог лета и јесени. Први сусрети почињу већ у понедељак у селима Сурдулице и Дољевца, а затим 15. јула у својим селима манифестацију ће организовати Оџаци, Бољевац и Ваљево. И ове године манифестације ће се одржавати широм Србије све до 1. децембра.

Кркобабић је данас потписао уговоре са представницима 95 јединица локалних самоуправа, које су средства добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села” у 2023. години.Ове године ови, сада већ традиционални сусрети, окупиће близу 1.500 села Србије.Председник комисије за одобравање средстава и праћење реализације по овом програму је познати писац Љубивоје Ршумовић.„За две године ови сусрети окупили су 1.800 села и 250.000 учесника и посетилаца, а ове године у селима широм Србије, очекујемо рекорд са 170.000 учесника и посетилаца”, рекао је Ристо Костов, заменик председника Комисије.

Подсећамо, подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села”, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Активности које су подносиоци пријава и ове године осмислили, а чији се спектар сваке године проширује, су најразличитије. Од културно-уметничких садржаја – фолклора, изворног певања, свирања гусала и тамбура, преко сликања и литерарних садржаја до занатских и примењених уметности – израде рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења.

Омиљена су и такмичења у спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и спремање гастрономских специјалитета – традиционалних јела и колача. Враћа се полако и традиција избора за мис села.Деца се најчешће такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села”.