ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ,,ИГРАЈМО СЕ ЗАЈЕДНО“

Дана 20. јуна 2023.године организована је  Манифестација „Играјмо се заједно“  испред зграде СО Бачка Паланка са почетком у 17,00 часова. Манифестација је  реализована као једна од активности Пројекта „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“, а у оквиру Програма „Подстицајно родитељство кроз игру“.Испред Општине Бачка Паланка, присутнима се обратио заменик председника, Мита Лачански.

Драга децо, поштовани родитељи, поштовани грађани Бачке Паланке,

Част ми је и задовољство да вас као председник Радног тела за подршку подстицајном родитељству и развоју деце Општине Бачка Паланка поздравим и захвалим што сте се одазвали нашем позиву да присуствујете Манифестацији „Играјмо се заједно“ која се организује у оквиру  пројекта „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“, који се реализује на основу Меморандума о сарадњи потписаног у септембру 2022. године између Сталне конференције градова и општина и Општине Бачка Паланка.

Пројекат се реализује као део програма „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“, а који заједно спроводе УНИЦЕФ, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима и Стална конференција градова и општина, у сарадњи са Владом  Републике Србије и уз финансијску подршку  Фондације ЛЕГО.

Циљ Пројекта је да се унапреди капацитет система за доступну, праведну и квалитетну подршку родитељима и старатељима у раном узрасту  деце кроз секторе здравља, образовања и социјалне заштите, укључујући јачање међусекторске сарадње и координације.

Прве године живота имају изузетан значај за целокупни физички, психомоторни, психосоцијални, као и развој детета у сензорној  и говорној области. Да би се развила до свог пуног потенцијала, деци је потребна подстицајна нега и окружење које промовише здравље, адекватну исхрану, сигурност и безбедност, подстицајно родитељство и могућности за рано учење кроз игру. У циљу развоја подстицајног окружења   за рани развој деце, потребно је развијати све компоненте које чине ово окружење на локалном нивоу, њихову међусобну повезаност и утицај.

Због тога је у септембру 2022. године, образовано Радно тело за подршку подстицајном родитељству и развоју деце Општине Бачка Паланка, у које су укључени представници предшколског васпитања и образовања, социјалне и здравствене заштите, представници цивилног сектора  Општине Бачка Паланка, а на нивоу сваке институције одабране су стручна лица која су имала улогу практичара и које су за рад са породицама које имају децу раног узраста обучавали ментори Сталне конференције градова и општина. Ефекте обуке и рада ћемо представити кроз ову заједничку манифестацију. Надам се да ћете уживати у данашњем дану и да ће вам ова манифестација остати у лепом сећању.- истакао је  Мита Лачански