Еколошко грејање у две школе и вртићу у приградским насељима у Бачкој Паланци

Уместо застарелих котларница на угаљ и дрва у две школе и вртићу у три пригадска насеља у општини Бачка Паланка биће уграђене нове, најсавременије, еколошке котларнице на биомасу. Квалитетно и економичније грејање имаће ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу, ОШ „Браћа Новаков“ у Парагама и вртић при школи „Алекса Шантић“ у Гајдобри. Радове вредне 9,1 милиона динара, са 7,2 милиона динара финансира Министарство за заштиту животне средине, а општина Бачка Паланка инвестира 1,9 милиона динара.

– Реч је о врло значајном пројекту за нашу општину. Деца у Парагама, Силбашу и Гајдобри имаће боље и квалитетније грејање. Остварићемо уштеде у буџету. А прелазак на гориво од биомасе, имаће позитивне ефекте и на заштиту животне средине. Овај пројекат је наставак наше добре сарадње с Министарством за заштиту животне средине и Владом Србије, које је у претходних осам година финансирало многе значајне пројекте у нашој општини – рекао је председник општине Бранислав Шушница поводом потписивања уговора.

Уговором је предвиђено да се котлови од 80 киловата на дрва и угаљ, који су имали степен искоришћења од свега 60 одсто, и који нису имали могућност регулације рада, замене модерним, аутоматизованим котловима на пелет који ће имати степен искоришћења 90 одсто.

Шушница истиче да ће уз унапређење грејања у објектима у Парагама, Гајдобри и Силбашу, општина ове године инвестирати додатних 40,6 милиона динара у завршетак вртића „Дуга“ од 1.800 квадрата на Синају.

-У питању је трећа, завршна фаза радова која предвиђа изградњу паркинг простора, пешачких стаза, колског улаза, и изградњу недостајуће инфраструктуре. Тендер је у току. Кад завршимо трећу фазу, у изградњу и опремање вртића „Дуга“, у ком је обезбеђен смештај за 200 малишана,  укупно биће инвестирано 248,6 милиона динара – каже Шушница.

Такође, за унапређење енергетске ефиканости објеката општина Бачка Паланка је прошле године издвојила 20 милиона динара.

– Прошле године су новац за замену прозора, врата, котлова и фасада добиле 143 породице с територије целе општине.

 

Бачка Паланка, 8. мај 2023. године