ПРИЈЕМ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ,,ЧАРАИН“ У КАБИНЕТУ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ БАЧКА ПАЛАНКА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

У петак 7. априла 2023. године председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушница је у свом кабинету одржао пријем удружења грађана ,,Чараин“. Тема састанка је била обележавање Светског дана Рома. Састанку су присуствовали Шећа Коломпар, председница удружења ,,Чараин“, представници удружења и координатор за ромска питања у општини Бачка Паланка, Драгана Нинковић.

Сваке године а тако и ове је истакнута застава Рома испред Општине Бачка Паланка поводом обележавања Светског дана Рома. Ово је показатељ да Општина Бачка Паланка као одговорна управа, јавно подржава напоре државе да се кроз реализацију стратешких докумената за инклузију Рома обезбеди амбијент за заједнички живот свих грађана.

Светски дан Рома обележава се од 1990. године у знак сећања на одржавање првог Светског конгреса Рома одржаног од 7. до 11. априла 1971. године у Чесфилду код Лондона. За ромску химну је тада утврђена песма „Ђелем, ђелем“, а договорен је и изглед заставе Рома са точком као централним симболом. На првом конгресу је утврђен општи назив Роми, који на ромском значи човек.

Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушница је увек имао слуха за националне мањине. И овај пут није изостала помоћ у организацији обележавања Светског дана Рома.