ОКРУГЛИ СТО – ,,МЕСЕЦ СРЕЋНИХ ЖЕНА“ У ПИВНИЦАМА

У четвртак 23.марта 2023. године у 12:00 часова у Пивницама одржан је округли сто ,,Месец срећних жена“, који је организовао Савет за родну равноправност СО Бачка Паланка. Тема округлог стола  била је: ,, Пут који свака жена мора да прође до успеха. “ Уводно обраћање је имао председник општине Бачка Паланка – Бранислав Шушница. Говорници су били представници свих релевантих институција које се баве равноправношћу полова као и борбом против дискриминације.

Председница Савета за родну равноправност СО Бачка Паланка, Маја Пилиповић је истакла да је тема ,,Месец срећних жена“ одабран управо под тим називом, јер се у месецу марту обележава Дан жена. ,,Нисмо хтели да издвојимо тај један дан, него да то буде цео месец. Желели смо да прикажемо кроз округли сто пут којим пролазе жене до њиховог успеха. Окренули смо овај округли сто ка успеху које су жене постигле и самим тим данашње саговорнице су биле представнице Координационог тела за родну равноправност, из Повереништва за родну равноправност затим из Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана из Завода за родну равноправност, локалне фунционерке, представнице предузетница, представнице Удружења жена, Актива жена као и представнице Удружења грађана Сомборске шнајдерке, које су један од посебних примера када је у питању женско социјално предузетништво. “ истиче Маја Пилиповић. Говорнице су се обратиле на теме: Положај жена из угла Координационог тела за родну равноправност, Жене у Војводини, Равноправност на делу, Локална функционерка, Бизнис у штиклама, Показале како се може и Локалне чуварке традиције.

Када је у питању економско оснаживање жена на данашњој трибини  изнет је податак да већина жена које су незапослене као главни разлог наводе чињеницу да воде бригу о деци и о старијим и болесним члановима породице.