ПОШУМЉАВАЊЕ БИВШЕ ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ У ЧЕЛАРЕВУ

Данас, 24. фебруара 2023. године у 9:00 часова организовано је пошумљавање кроз пројекат ,,zasadi drvo“ који  се реализовао у Челареву на локацији бивше дивље депоније  где је   засађено  6.500 садница лишћара. Саднице ће кроз неколико година представљати праву зелену оазу.

Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка истакао је да је на месту где је била дивља депонија и где је пре само шест месеци било хиљаде тона отпада који су санирали и рекултивисали, данас се на овом месту сади 6500 садница багрема, дуда и сибирског бреста. ,,То је један леп пример како можемо природи да вратимо оно што смо јој узели. “ На овом месту се деценијама одлагао отпад, уништавала се животна средина а на данашњи дан заједно са децом даје се леп пример како да негујемо и водимо рачуна о животној средини. ,,Кроз коју годину ћемо овде имати једну лепу шуму, пчеле и птице и ово је једна лепа волонтерска акција. У будућности ће ЈП Војводина шуме радити прореду, да не дозвољавају инвазивним врстама да нападају засађено дрвеће а ми ћемо током године ако не буде падавина организовати заливање и нећемо дозволити да се посуше. У акцији учествују деца из ОШ ,,Здравко Челар“ из Челарева, волонтери из свих крајева Србије, Војводине, општине Бачка Паланка – заиста има пуно људи. “ – истакао је Милан Чавић.

Роланд Кокаи, директор ЈП Војводина шуме  је истакао да је на 2,3 ха склоњена депонија. Саднице су произведене у расадницима  ЈП Војводина шуме. Три врсте садница су одређене за садњу, које одговарају овом станишту а то су багрем – медоносна биљка погодна и за пчеларство, дуд који ће бити храна за птице у будућности и сибирски брест који је отпоран на сушу.За 5 до 10 година ће овде бити озбиљан парк. Када се санира депонија важно је да буде на том месту нешто што одвраћа грађане да на ово место поново не доносе смеће. У рупе је стављен хумус да се што брже приме саднице а након тога потребно  је заливање.

Општина Бачка Паланка обезбедила је средства да се депонија површине од 2 ха, која је годинама представљала ружан призор и била еколошки неприхватљиво место санира и рекултивише и тиме обезбедила услове за садњу. Опште је познато да дрвеће има огроман утицај на квалитет живота људи. Данашњом садњом дрвећа је учињено много за човека, природу и биодиверзитет. Повезаност човека и природе, очување и заштита гаранција су боље и зеленије будућности.