У Бачкој Паланци 143 породице добиле новац за унапређење енергетске ефикасности кућа и станова

У општини Бачка Паланка 143 породице добиле су бесповратна средства за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Бачка Паланка у 2022. години. Новац су обезбедили општина Бачка Паланка и Министарство енергетике, а уговори су им уручени данас у великој сали општине.

Корисници су одабрани на основу јавног позива, који је завршен у четвртак, 17. новембра. Критеријуме је испунило 100 породица из Бачке Паланке и по један из Пивница, Карађорђева и Нештина, два из Товаришева, четворо из Силбаша, петоро из Нове Гајдобре, шесторо Обровчана, седморо из Младенова, по осморо из Гајдобре и Челарева.

Председник Општине Бранислав Шушница рекао је да повећање енергетске ефикасности у индивидуалном становању доноси знатну корист грађанима због рационалнијег утрошка топлотне енергије.

– Енергија ће бити све скупља, а оптимизовање потрошње омогућиће житељима Бачке Паланке да остваре уштеде у кућном буџету, а уједно подигну квалитет грејања у својим домовима. Унапређење енергетске ефиканости допринеће и на ширем плану, јер ће се смањити утрошак електричне енергије за грејање и климатизацију. Сви морамо бити свесни важности штедње. Локална самоуправа у Бачкој Паланци ће у сарадњи с републичком Владом и Министарством енергетике и убудуће настојати да помогне грађанима да термички унапреде своје куће и станове – рекао је Шушница.

Програм енергетске ефикасности заинтересованим грађанима омогућује да до највише упола цене замене спољне прозоре и врата на кућама и становима, набаве и инсталирају котлове на природни гас, или постојeћe котла или пeћи замене ефикаснијим. Грађани су могли да конкуришу за набавку и инсталацију котлова на биомасу (дрвeни пелет, брикет, сечку), замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела – радијатора и пратећег прибора, као и набавку и уградњу топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система и замену столарије.

– Користи од програма енергетске ефикасности су вишеструке. Поред тога што ће за набавку материјала и опреме плаћати само половину цене, имаће и дугорочну добробит јер ће плаћати мање рачуне за грејање и струју, а уједно ће имати боље грејање, а лети бољу климатизацију. А сви заједно ћемо допринети заштити животне средине, јер ћемо смањити потрошњу енергије и употребу енергетских ресурса – казао је Шушница.

Укупна вредност овог дела пројекта износи 18 милиона динара.Општина Бачка Паланка и Министарство енергетике су обезбедиле средства за максимално 50 % од укупне цене извођења радова по овим мерама док остали део финансирају сами грађани. Међу 143 породице које су прошле на конкурсу је и млађи брачни пар Лаћарак из Силбаша.

– Изузетно смо задовољни што смо одабрани на конкурсу за доделу бесповратних средстава. Свакако бисмо инвестирали у нов котао. Помоћ општине и Министарства је више него добродошла. Успећемо да реализујемо све што смо планирали, а имаћемо двоструку уштеду. Потрошићемо мање свог новца за материјал и радове, а уштедећемо на потрошњи енергије, и имаћемо боље грејање – каже Драгана Лаћарак.