„ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА“ ДЕЧИЈА НЕДЕЉА ОД 3. ДО 9. ОКТОБРА ОБЕЛЕЖЕНА И У ОПШТИНИ БАЧКА ПАЛАНКА

Дечија недеља, највећа национална манифестација за заштиту и промоцију дечјих права се ове године одржава под слоганом „Шта детету треба да расте до неба!?“ Прва недеља у октобру у читавом свету и код нас посвeћена је деци. Традиција Дечије недеље је веома дуга – на овим просторима се обележава од 1934. године, од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у Закон о друштвеној бризи о деци. Oд 2018. године се налази у Закону о финансијској подршци породици са децом а одржава се под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију.

Традиционално Дечија недеља обележена је у школама и вртићима у општини Бачка Паланка, низом манифестација и приредби. И ова Дечија недеља је прилика да деца остану у средишту друштвених настојања да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, а то се постиже континуираном бригом о заштити, унапређењу и промоцији дечијих права у којој учествују сви релевантни друштвени актери.

Вера Жарковић, руководилац Одељења за друштвене делатности обишла је основне школе и вртиће у општини Бачка Паланка поводом Дечије недеље. У оквиру Дечије недеље, као и сваке године Општина Бачка Паланка је определила средства за поделу пригодних поклона по школама и вртићима. 

Поклони су у виду књига које су намењене школским библиотекама. За Предшколску установу ,,Младост“ су обезбеђене едукативне играчке као и вртиће при школама. ,,Дечија недеља“ слави право деце да уживају у детињству и младости, и то је такође прилика да деца покажу своје таленте, вештине и способности. Локална самоуправа се труди да се о малишанима прича и размишља, не само у току обележавања дечије недеље, већ током целе године, а да се пре свега ослушкују дечије потребе.