Министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас је посетио Бачку Паланку где је средствима из програма министарства купљено и усељено 69 кућа

„У Бачкој Паланци је 69 напуштених кућа добило 111 нових житеља и 76 деце.Ово је погранична општина у пуном развоју где млади остају, а њихови вршњаци из других места желе да дођу“, рекао је министар.

Додао је да је насељавање празних кућа императив за државу и да је то национални и државни задатак.

Након радног састанка са руководством општине, коме је присуствовао и председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, министар се запутио у село Пивнице које је са купљених 14, једно од најуспешнијих села у попуњавању празних сеоских кућа.

 

Председник општине Бранислав Шушница изјавио је да је Бачка Паланка корисник средстава по три од четири програма Министарства за бригу о селу, у укупном износу од око 109 милиона динара и да се бољитак у селима ове општине заиста и види и осећа.

Кркобабић је у месној заједници Пивнице разговарао са председницом месне заједнице и новим власницима 14 кућа купљених преко поменутог конкурса.

„Захваљујући програмима Министарства за бригу о селу наше село се развија, људи долазе из града и живот у Пивницама се дефинитивно мења на боље“ изјавила је председница МЗ Пивнице Ана Часар.

 

Кркобабић је посетио породицу Филиповић која се из Новог Сада преселила у ово бачко село, и има троје деце. Кућа на селу од 120 квадрата и 10 ари окућнице им је осим пространог крова над главом, омогућила да се баве пољопривредом за сопствене потребе, а деци довољно простора за игру.

„Размишљали смо да одемо у иностранство и наш живот наставимо тамо. Сада када имамо своју кућу, одлучили смо да останемо у Србији и из Новог Сада се вратили у моје родно село“, изјавио је Зоран Филиповић.

У истом селу Кркобабић је обишао и „Словачки дом“ – који је како кажу место окупљања, неговања традиције и културног живота сељана, и у коме је постављена изложба сватовских марама, народне ношње, ручних радова и предмета из прошлости Пивница.

„Овде организујемо и литерарне сусрете, радионице за децу школског узраста, забаве посвећене неком јелу или ручним радовима. Наше село било је и домаћин „Михољских сусрета села“, а ове године учествовали смо на истој манифестацији која је организована у оближњој Гајдобри“, изјавила је председница тог удружења Ана Валашек.

Министар је у оближњем селу Деспотово, у присуству председнице Задружног савеза Војводине Јелене Несторов Бизоњ, посетио и задругу „Агроном Деспотово“ која успешно послује од 2001. године.

Ова задруга, истичу, обрађује 2600 хектара земље са приносима које остварује и преко 100 људи које запошљава, стожер је овог краја и пример успешно примењеног концепта задругарства и 2019. године је добила 15 милиона динара за набавку механизације у ратарству, преко програма намењеног задругама, који такође спроводи Министарство за бригу о селу.