ПОСЕТА МИНИСТРА ТОМИСЛАВА МОМИРОВИЋА БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

У петак, 26.августа 2022. године у 11:00 часова Бачку Паланку посетио је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Томислав Момировић је најпре обишао кабинет председника општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице. У кабинету је одржан радни састанак ком су присуствовали: Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе МГСИ, Марко Лазаревић, саветник министра МГСИ, Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка, Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка и Тамара Пилиповић, народна посланица .

Након тога је уследило свечано отварање пословног простора Лучке капетаније Бачка Паланка. Врпцу на улазу су пресекли Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка а након тога су обишли пословни простор Лучке капетаније Бачка Паланка, где их је дочекао Срђан Катанић, шеф Лучке капетаније.

Трећа локација је била обилазак Луке и граничног прелаза Бачка Паланка. Министра Момировића су дочекали Вељко Ковачевић – помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе МГСИ, Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка, Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка, Тамара Пилиповић, народна посланица , Милан Крагуљац и Велимир Радованов, помоћници председника, Горан Станковић, директор Луке Бачка Паланка и Драган Јокић, директор сектора за услужне процесе.

Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница се захвалио господину Момировићу што је посетио општину Бачка Паланка. ,,Данас смо званично отворили Лучку капетанију у Бачкој Паланци а све последице и отварање граничног прелаза од 1. јула и на реци Дунав су за бродове, који буду долазили из правца Мађарске и Хрватске. Такође смо са министром Момировићем отворили и многе теме које се тичу саме наше локалне самоуправе. Пре свега великих пројеката и где смо данас чули од представника Луке колико би то било значајно да се у Бачкој Паланци изгради. Ради се пре свега о логистичком центру у Луки Бачка Паланка са интермодулним терминалом, који би био овде изграђен и где би се он повезао пре свега са железничким саобраћајом, водним саобраћајом и најзаступљени друмски саобраћај. Надам се да ћемо у наредном периоду у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре извршити презентацију колико је то значајно за нашу општину , пре свега за привреду и за све оне привредне субјекте којима би значило отварање железничког саобраћаја у Бачкој Паланци. “ – истакао је Бранислав Шушница.

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је истакао да му је велико задовољство што је имао прилику да посети Бачку Паланку и моћан индустријски центар. ,, Имали смо две прилике због којих смо дошли у Бачку Паланку једно је отварање Лучке капетаније у самом граду и то је прво отварање Лучке капетаније после 18 година, које је министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре отворило на Дунаву. Друга ствар је отварање граничног прелаза на Дунаву. Дунав је за нас стратешки важан, он је наш аутопут. Јако пуно смо инвестирали претходних година највише уз подршку наших Европских партнера. Последњих шест месеци смо се додатно мобилисали да омогућимо пловност Дунава у свим околностима. Знали смо да лето неће бити лако, као што знамо да јесен и зима пред нама неће бити лаки. Доста смо инвестирали и одржавање пловног пута у приступ лукама. Нисмо очекивали да ће водостај бити овако низак, али смо се и за ово спремили. Као што видите данас је Дунав ,,крвоток“ целе Европе, Србија је једина земља која гарантује и обезбеђује пловност на целом његовом току. Ми смо као Влада донели све релеванте одлуке, спроводимо преговарачки поступак, припремамо механизацију. Очекује се од понедељка да ће бугарска Влада парафирати наш споразум, да ми са нашом механизацијом Владе Републике Србије уђемо у Бугарску омогућимо пловност Дунава и на њиховој територији, јер они имају 14 критичних тачака. Уверен сам да ћемо успети заједно са нашим бугарским и румунским партнерима да тај велики задатак који је пред нама решимо. Ова посета Бачкој Паланци је још једна демонстрација колико Влада Републике Србије спремно дочекује све изазове, колико пажљиво инвестирамо у нашу инфраструктуру, наравно и речну инфраструктуру. Очекујем да ће ово бити један додатан подстрек развоју Бачке Паланке.“ – истакао је Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.