ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА – ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ

У четвртак, 25.августа 2022. године  у малој сали зграде Општине Бачка Паланка одржано је потписивање 4 уговора пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања избеглих лица. Износ једног пакета је до 500.000,00 динара а средства су обезбеђена из локалних буџетских средстава.

Здравка Мерњик, повереник за избегла и расељена лица је у изјави истакла да је Локални акциони план за унапређење положаја избеглица, интерно расељених лица израђен са циљем да допринесе унапређењу квалитета живота, побољшање социјално – економског положаја ове категорије грађана којима је потребна помоћ у задовољавању основних животних потреба, како би се створили услови за њихову трајну интеграцију.

Локална самоуправа Бачка Паланка за реализацију ЛАП – а 2019. – 2023. године у обавези је да обезбеди у општинском буџету средства у износу од 19.000.00, динара за период за пет година.

Годишња буџетска линија за остваривање специфичних циљева је 3.800.000,00 динара.

– додела сеоског домаћинство са окућницом

– додела пакета грађевинског материјала

Данас је било додељено 4 пакета грађевинског материјала по 500.000,00 динара, а у току је реализација још 4 пакета по 500.000,00 динара у току ове године.

У току је и реализација програма који се финанасирају из буџета Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије уз учешће Општине Бачка Паланка 10 %.

Регионалним стамбеним програмом који су финансирали донатори преко Развојне банке Савета Европе у Општини Бачка Паланка купљено је:

– 43 сеоска домаћинства у вредности 9500 евра, као и 43 малих грантова по 1500 евра грађевински материјал или опрема (намештај, бела техника)

– 23 пакета грађевинског материјала у вредности до 9000 евра

– 16 стамбених јединица – потписаних Уговора о откупу стамбених јединица

– 4 стамбених јединица – потписаних Уговора о откупу стамбених јединица

Корисници, који су данас потписали уговоре захвали су се Општини Бачка Паланка за помоћ, који им итекако значи у адаптацији.