ПОСТАВЉЕНИ БИЛБОРДИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ,,КОНТРОЛА КОМАРАЦА У ПРЕКОГРАНИЧНОЈ ОБЛАСТИ 2 (МОС – КРОС 2), ХР-РС 253″

Фонд „Евопски послови“ АП Војводине имплементира пројекат МОС-КРОС 2- КОНТРОЛА КОМАРАЦА У ПРЕКОГРАНИЧНОЈ ОБЛАСТИ 2, који је одобрен за финансирање у оквиру другог позива за подношење предлога пројеката у Интерег ИПА програму прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020, уз финансијску подршку Европске уније.

Укупна вредност пројекта износи око 1 милион евра, а партнери на пројекту су Институт за јавно здравље Војводине, Завод за јавно здравље из Сомбора, Наставни завод за јавно здравство Осјечко-барањске жупаније, Завод за јавно здравство Пожешко-славонске жупаније и Фонд „Европски послови“ АП Војводине.

У оквиру пројекта један од очекиваних резултата је постављање 10 светлећих реклама (билборда) за сузбијање комараца на територији општине Нови Сад и Јужнобачког округа. Величина билборда је 100×220 x 16цм, тежина 85 кг. Напајање је искључиво соларно, путем соларног панела, нема могућност прикључивања на електричну мрежу. Билборди привлаче комарце на еколошки прихватљив начин у радијусу од 4 км и вентилаторима их увлаче у замку из које не могу да изађу и ту умиру од дехидрације.

На територији општине Бачка Паланка постављена су два билборда и то на адреси Милана Јањића бб, код бента и на адреси ул. Ђуре Јакшића 4 у Бачкој Паланци. У складу са правилима и процедурама Програма, билборд ће стајати на

наведеним локацијама пет година након завршетка пројекта ,,Контрола комараца у прекограничној области 2 (МОС- КРОС 2), ХР-РС 253″. Пројекат се завршава 14.03.2023. године.

Куповина и одржавање светлећих реклама током имплементације пројекта је финансијски обезбеђена од стране ЕУ и Фонда “Европски послови” АПВ, те се Фонд бавио набавком, одржавањем и плаћањем рекламе током времена имплементације пројекта. Након завршетка периода имплементације пројекта, одржавање светлећих реклама остаје у надлежности Фонда. Штампа рекламног панела, такође је из буџета пројекта.