ОПШТИНА БАЧКА ПАЛАНКА У ПРОЈЕКТУ ПОШУМЉАВАЊА ,,ЧИСТ ВАЗДУХ – ЧИСТА ПОБЕДА“

Са Калемегданске тврђаве, наше највеће културно – историјске целине и места најлепшег видика на ушће Саве у Дунав, Београђани ће у наредних десет дана моћи да виде резултате уводне фазе великог пројекта пошумљавања Србије у организацији компаније Меридианбет и Министарства заштите животне средине.

Под кровним називом „Чист ваздух – чиста победа“ становници престонице ће се на седам панела на највећем градском шеталишту информисати о досадашњем току акције, која је у првих пет градова Србије – Новом Саду, Кикинди, Бачкој Паланци, Суботици и Белој Цркви донела нове дрвореде, чистији ваздух, оплемењену естетику градске целине и оазе без градске буке.

Свечаности постављања информативних табли, поред менаџмента компаније Меридианбет, присуствовали су и Сара Павков, специјална саветница у Министарству животне средине, Андријана Чапко, в.д. заменика начелника Градске управе за заштиту животне средине, као и Надежда Ганић, помоћник председника општине Бачка Паланка задужена за питања животне средине.

Подсетимо, велика еколошка акција започета је у марту ове године.

Прва локална самоуправа која је била део великог еколошког пројекта била је општина Бела Црква, којој је компанија Меридиан донирала 133 саднице липе. Затим, општина Кикинда је засадила 133 саднице црвенолисне шљиве и келреутерије, да би у Бачку Паланку стигло 200 садница липе и јавора.

Излетиште Дудова шума у Суботици постало је богатије за 125 садница различитих врста зимзелених и листопадних дрвећа, а новосадски Булевар Европе оплемењен је засађивањем дрвореда од преко 60 садница ликвидамбара.

Заједничка еколошка акција Министарства и компаније Меридиан је у само неколико месеци већ озеленила пет градова – Кикинду, Бачку Паланку, Белу Цркву, Суботицу и Нови Сад. Посебна нам је част што је и ресорно министарство препознало и подржало овај изузетно значајан еколошки пројекат. У свих пет градова, саднице већ сада доприносе повећању удела зелених јавних површина, смањују ниво буке и загађења и позитивно утичу на квалитет живота и јавног здравља. Од данас и становници главног града могу да се упознају са великом акцијом коју компанија Меридиан спроводи, а која ће у наредним седмицама почети и у престоници – изјавио је Вук Динчић, директор компаније Меридиан.

Све то заокружено је поставком на Калемегдану, која ће нас подсећати на велику акцију Меридиана и Министарства.

На једној од највећих туристичких атракција Београда, у наредних десет дана сви становници главног града моћи ће да виде досадашње резултате великог Меридиановог еколошког пројекта у сарадњи са Министарством заштите животне средине. Меридианбет, као једина беттинг компанија у читавом региону која је покренула посебан еколошки програм, и у наредном периоду ће озелењивати Србију – истакао је Дамјан Стаменковић, шеф маркетинга ове компаније.

Велики еколошки пројекат трајаће наредне три године, а поред активне садње дрвећа, предвиђена је и донација значајних средстава локалним самоуправама за потребе планског уређења земљишта и терена на којима ће бити формиране будуће „фабрике кисеоника ”, а у плану су и друге еко акције које ће допринети заштити животне средине и подизању свести о најзначајнијим еколошким проблемима у земљи.

Меридиан Ецо Донације – Милион стабала за Србију

Компанија Меридиан је недавно покренула и програм директних донација за пројекте из еколошког програма (Меридиан Ецо) – за све кориснике (играче) креирана је посебна опција на сајту меридианбет.рс која носи назив „Донације”, где је могуће извршити индивидуалне донације за пројекте чишћења река, језера, ваздуха, донације нових садница, што ће све заједно утицати на квалитет живота и јавног здравља у целој Србији.

Тиме је Меридиан једина компанија из индустрије игара на срећу која је у друштвено одговорне пројекте непосредно укључила и своје кориснике.

Зелена агенда

Серија друштвено одговорних пројеката и активности Меридиана више од две године не заустављају се нити једног јединог дана, како у Србији тако и у више од 30 захтевних тржишта ЕУ и света у којима компанија послује.

Велики пројекат пошумљавања Србије део је Меридианове компанијске „зелене агенде“, која још од 2020. на свим уплатним местима у Србији и региону користи најсавременије пречишћиваче ваздуха, конструисане у складу са Директивом ЕУ 125/2009 о условима квалитета ваздуха у затвореним просторијама и највишем еко-стандарду на целом континенту – ЦЕН 14511.

 

Priložene datoteke