ПРОМОЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА

У четвртак 07. јула 2022. године у периоду од 10:00 до 13:00 часова на платоу испред Ерсте банке у Бачкој Паланци представници Министарства одбране Републике Србије – Центар Министарства одбране Нови Сад организовали су промоцију добровољног служења војног рока путем инфо-штанда за све заинтересоване грађане.

Потпуковник Драган Димовски, начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Нови Сад истакао је да су циљеви данашње промоције добровољног служења војног рока је да грађанима општине Бачка Паланка приближе и појасне:

  • обавезу увођења у војну евиденцију;

  • начин пријављивања кандидата за добровољно служење војног рока и Војностручно оспособљавање за резервне официре;

  • могућност заснивања радног односа у Војсци Србије у својству професионалног војника;

  • школовање у средњим стручним војним школама, Војној гимназији, Војној академији и Медицинском факултету војно медицинске академије.Истакао је да ову активност не би могли да реализују без несебичне помоћи Општине Бачка Паланка и овом приликом се захвалио структурама Општине на доприносу у припреми за реализацију активности. Сви заинтересовани кандидати, који су навршили 19 година – момци и девојке могу да се пријаве у Центар Министарства одбране Нови Сад, односно канцеларије на територији Јужнобачког управног округа. Конкретно постоји и у Бачкој Паланци канцеларија. Сви кандидати могу да се пријаве непосредно доласком у канцеларије или преко портала Владе Републике Србије – е управе. Након пријаве ће кандидати бити контактирани и добиће смернице за припрему докумената. Трећи начин пријаве је у експозитурама Поште Србије попуњавањем обрасца пријаве.

Заменик председника општине Бачка Паланка, Мита Лачански се у име Општине захвалио Министарству одбране и Војсци Србије што су одабрали управо општину Бачка Паланка за промоцију. Истакао је важност презентације што грађани Бачке Паланке могу да се информишу и виде могућност пре свега када је у питању школовање како у средњим стручним војним школама тако и на Војној Академији. Сви остали могу на најбољи могући начин да сазнају како могу да служе добровољни војни рок и које предности самим служењем могу да имају. ,,Ми као Општина смо увек подржавали све активности Министарства одбране и Војске Србије. Данас служити у Војсци Србије је велика част. “ – истакао је Мита Лачански.