ИЗЛОЖБА ,,ЗАБОРАВЉЕНА ИСТОРИЈА“

Данас, у среду  22. јуна 2022. године са почетком у 12:00 часова општину Бачка Паланка  посетили су представници Амбасаде Сад – Холи Зардус, аташе за културу и госпођа Душица Миливојевић и представници Фондације Халијард мисије –  Џон Капело и Бојан Драгићевић

Овим поводом организована је посета Основној школи ,,Вук Караџић“, обилазак спомен плоче српским добровољцима родом из Старе Паланке у Првом светском рату у Православној цркви Рођења Светог Јована Крститеља а након тога је одржано свечано отварање изложбе  ,,Заборављена историја“ у Музеју града Бачка Паланка.

Фондација ,,Халијард мисија“ и Фондација ,,Лајфлајн“ из Чикага су донирале средства ОШ ,,Вук Караџић“ из Бачке Паланке којима је у потпуности опремљен кабинет за енглески језик новим намештајем, као и најсавременијим наставним средствима и училима. Директорка школе ОШ ,,Вук Караџић Нинослава Пилиповић Валтер се захвалила на донацији и што су одабрали управо њихову школу.

Џон Капело, председник Фондације Халијард мисије се захвалио свима на гостопримству и истакао је да је први пут у посети Бачкој Паланци. Изразио је задовољсто што је могао да помогне овом донацијом и нада се и даљој сарадњи.

Изложба ,,Заборављена историја“ коју је организовала ,,Фондација Халијард мисија“ приказује позитивне примере из српско – америчке историје. Фондација има за циљ едукацију, комеморацију и подизање свести о Мисији Халијард у којој је спашено преко 500 америчких ваздухопловаца током Другог светског рата и улози коју су Срби имали у успеху мисије.

Холи Зардус, аташе за културу је такође изразила задовољство што је могла да посети Бачку Паланку, свим организаторима и Фондацији ,,Халијард мисија“. ,,Тиме што разумемо повезаност  историјских чињеница, схватамо и повезаност Србије и САД. “

Овом изложбом се промовишу историјске везе између Србије и Сједињених Америчких Држава које су засноване на вредностима слободе и демократије. Посетиоци изложбе имају прилику да сазнају зашто су Ендрју Карнеги, Џорџ Фротингем и Едвард Рајан добротвори српског народа, ко је била Мејбл Грујић и каква је била њена мисија у Србији, ко је била Рут Мичел и како је помагала српском народу током Другог светског рата, ко су били Џорџ Мусулин, Ник Лалић и Џорџ Вујновић, зашто је Ленс Сајџан (Шијан) један од највећих хероја у САД.

Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка истакао је да изложба својом поставком дели заборављену историју, а то је важна прича за будућа покољења. У исто време она је посвећена и промовисању солидарности, пријатељства и унапређења сарадње два народа између којих постоје дипломатски односи преко 140 година. Захвалио се гостима и руководству Основне школе ,,Вук Караџић“ на агилности. Ово је пример да нису само средства из локалне самоуправе, Покрајине и Републике  расположива као извор за развој. Захвалио се  гостима на посети нашем граду и истакао да је ово прва званична посета представника Амбасаде САД Бачкој Паланци што је свакако велики успех.