ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА, ПОРОДИЧНИХ КУЋА И СТАНОВА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ БАЧКА ПАЛАНКА

Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности која је орган у саставу Министарства рударства и енергетике и Општина Бачка Паланка потписали су данас 11. марта 2022. године  у Аранђеловцу Уговор о суфинансирању програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводи општина Бачка Паланка. У име Општине Бачка Паланка уговор је потписао председник Скупштине Милан Чавић.

Бачка Паланка је за ове намене определила 10 милиона динара,а исто толико и министарство, тако да укупна средства подстицаја за реализацију Програма износе 20 милиона динара. Очекује се да Општина Бачка Паланка ускоро објави јавни позив за реализацију ове мере.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Аранђеловцу, где су додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности, да ће укупно бити уложене четири милијарде динара за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама издвојити две милијарде динара за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

„Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да пројекат јесте велик и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.