НАСТАВАК УЛАГАЊА У ЕРГЕЛУ ,,КАРАЂОРЂЕВО“

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас свечаности поводом обележавања 100-годишњице оснивања ергеле ”Карађорђево” и том приликом поручила да ће Влада наставити са улагањима у ту установу, која је симбол традиције коњарства.

Брнабић је подсетила на то да је на данашњи дан 1921. године формирана највећа ергела у Србији, која је реконструисана и надограђена 2018. године, на понос свим становницима Бачке Паланке, али и целе земље.

У години када обележавамо 100 година од њеног оснивања, обавезали смо се да очувамо ову установу како би наставила да негује традицију коњичког спорта у нашој земљи. Као и у свему другом, желимо да покажемо да се са поносом сећамо славне традиције и да је наша обавеза да је чувамо и преносимо будућим поколењима, навела је премијерка.

Према њеним речима, достојанствено сећање и чување вредности за које су се преци борили су начела која негују Влада и председник Републике, јер је управо поштовање традиције основ за то да се гради јака, успешна и слободна Србија.

Она је указала на то да Карађорђево чува богату традицију наше земље и војске, а притом је и место изузетне природне лепоте и парк природе са великим бројем заштићених врста, којем се мора вратити стари сјај.

Брнабић је подсетила на то да је Влада донела закључак по коме је ергела „Карађорђево“ постала државна ергела од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Србије, те да је то велики корак да постане један од туристичких симбола читаве земље.

Премијерка је, подсетивши на славне дане ергеле и признања са најпризнатијих коњичарских смотри из земље и света, напоменула да је 2018. формиран Коњички вод после шест деценија, те да се тако враћа и стара слава коњице која је имала важну улогу у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, а да од пре три године постоји и Куп Србије који се одржава у Карађорђеву у форми галопских и касачких трка.

Ергела је специфична по томе што има најстарију књигу утисака, која је настала још 1924. године и која много говори о значају читаве ергеле.

Хиподром „Младост“ у Карађорђеву отворен је 1980. године, а поред спортских, овде су се одржавала и војничка такмичења.

Сјај ергеле се поново враћа и ми ћемо у њу контунирано улагати на понос свих нас, Бачке Паланке, генерација људи који су ову ергелу дали себе и своје знање, своје емоције Војводине и Србије.

Небојша Златановић, руководилац ергеле ,,Карађорђево“ истакао је да је фонд ергеле 95 грла, која спада једну од највећих у нашој земљи . Ергела ,,Карађорђево“ је остварила значајне резултате на спортском плану. Цело ово насеље је постало од нове ергеле, пратило је њен развој. Све што се покушава са ревитализацијом, обнављањем и улагањем у ергелу ће свакако бити велико улагање у само насељено место Карађорђево а тиме и у локалну самоуправу Бачка Паланка.