ПОТПИСАНИ ПРВИ УГОВОРИ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА

У уторак, 10. августа 2021. године министар за бригу о селу Милан Кркобабић, заменик председника општине Бачка Паланка Мита Лачански и две породице са територије општине Бачка Паланка потписали су уговоре о додели бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Министарство за бригу о селу расписало је Јавни конкурс за реализацију програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину на основу Уредбе Владе од 24. јуна 2021.године. Улога Општине Бачка Паланка је утврђивање испуњености услова који се односе на сеоску кућу са окућницом.

Конкурисати могу: млади пољопривредници, брачни парови, ванбрачни парови и самохрани родитељи. Максимални износ бесповратних средстава предвиђен за куповину сеоске куће са окућницом је 1.200.000,00 динара. Укупна вредност сеоске куће са окућницом не може бити већа од 1.200.000,00 динара.

Општи циљ Програма је смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима Републике Србије, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село, решавањем стамбеног питања. Специфични циљеви овог Програма су:

– Повећање броја становника у селима;

– Смањење просечне старости становништва у селима;

– Повећање стопе наталитета и побољшање демографске структуре у селима;

– Покретање и раст привредних активности на селу

Priložene datoteke