ДОДЕЛА СТИПЕНДИЈА УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА И СТУДЕНТИМА РОМСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021 ГОДИНУ

У среду 24. марта 2021. године одржана је додела стипендија ромским средњошколцима и студентима. За школску 2020/2021. годину додељено је 12 стипендија ученицима средњих школа и 3 стипендије студентима ромске националности. Висина стипендија ове школске године износи 3000,00 динара за средњошколце а 4000,00 динара за студенте.

Председник општине, Бранислав Шушница је у свом обраћању истакао да Општина Бачка Паланка настоји да Ромима из свог окружења помогне. У току је израда Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021. – 2025. године. У плану је да се и даље помаже најугроженијим ромским породицама као и претходних година, заједно са партнером – Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова путем доделе грађевинског материјала.

Претходне године додељено је 4 пакета у висини од 287.500,00 динара, који су додељени најугроженијим породицама. За све ученике ромске националности који похађају школу, Општина Бачка Паланка обезбедила је школски прибор у висини од 240.000,00 динара за 170 ученика од тога 97 дечака и 73 девојчице. За све средњошколце и студенте ромске националности обезбеђена је месечна карта. Због пандемије се редовно обилазе ромске породице, брине се додатно о њима путем доделе прехрамбених и хигијенских пакета као и средства за дезинфекцију. Ове године Ромски активизам, који би требао да се слави од 8. марта до 9. априла прослављен је мало другачије због пандемије изазване вирусом COVID – 19.

Средњошколци и студенти су се захвалили за помоћ председнику општине Бачка Паланка Браниславу Шушници, ромском координатору oпштине Бачка Паланка, Драгани Нинковић и педагошком асистенту и председнику комисије, Шећи Коломпар.