Сећање на страдале у саобраћајним незгодама на путевима

Светски дан сећања на страдале обележава се сваке године у трећој недељи новембра

Савет за безбедност саобраћаја општине Бачка Паланка, у сарадњи са Саобраћајном полицијом обележио је Светски дан сећања на страдале у саобраћају. У разговору са возачима са циљем указивања на опасности које прете због непоштовања правила прописаних законом, возачима су дељени информативни леци, а истакнуто је и да на територији општине Бачка Паланка у протеклих 5 година:

– укупан број регистрованих саобраћајних незгода је 921

– укупан број незгода са настрадалим лицима је 608

– укупан број повређених лица/теже и лакше повређених је 608

– укупан број погинулих лица је 27

– погинуло је 2 пешака, 4 бициклиста, 2 возача мотоциклаа, 15 возача и путника у путничким аутомобилима. Погинуло је 4 лица у удесима где је учесник било тешко теретно возило.

У протеклих 5 година, повређено је 64 деце док је погинуло 1 дете. Погинуло је 4 младих, 8 лица старијих од 65 година који најчешће настрадају као бициклисти.

Најчешће незгоде се дешавају у октобру месецу.

Прошле године имали смо 174 саобраћајне незгоде, и четири погинула учесника у саобраћају.

Уз упозоравајуће информације и саветима за безбедност и очување у саобраћају, акценат је стављен на прописе који се најчешће крше, и тако изазивају највећи број незгода.

„На првом месту је прекорачење брзине, на другом некоришћење сигурностних Система – сигурносних појасева, заштитних кацига и дечијих седишта, или неправилно коришћење дечијих седишта, и на битном месту је, нажалост, вожња под дејством алкохола.“