ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК „НАЦИОНАЛНИ ОКВИР ЗА ЗАШТИТУ ДЕЦЕ БЕЗ ПРАТЊЕ“

У понедељак, 10. децембра 2018. године у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, UNHCR-а и Општине Бачка Паланка одржан је радни састанак на тему „Национални оквир за заштиту деце без пратње“. Састанку су присуствовали и представници локалног Центра за социјални рад, Црвеног крста, Комесаријата за избеглице и миграције, Геронтолошког центра, Дома здравља, Полицијске управе и Граничне полиције.

Састанци овог типа организују се у пограничним местима у читавој Србији, а део су свеукупне сарадње коју UNHCR има са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и надлежним министарствима са циљем пружања што боље бриге различитим рањивим категоријама, пре свега деци без пратње.

Скупу су се обратили испред UNHCR-а Џон Ендру Јанг, шеф одељења за правну заштиту избеглица, који је изразио задовољство због добре сарадње са институцијама Републике Србије у погледу третмана избеглица за време мигрантске кризе и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница.

„Ми у задњих пар месеци имамо случајеве где затичемо малолетне мигранте на терену и захваљујући сарадњи са Министарством за рад и UNHCR-ом ми смо те проблеме решавали. Мигранти који се затекну на територији општине Бачка Паланка не остају овде већ буду превезени до прихватног центра где се организује њихов смештај. На састанку се договарамо како да решимо питање транспорта до прихватних центара“, рекао је Шушница.