СВЕЧАНО УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА КУПОВИНУ КУЋА

Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница потписао је данас, 14. септембра 2018. године, уговоре са дванаест избеглих лица која живе на територији општине, а која су стекла право на доделу средстава за куповину сеоских кућа са окућницама као и доделу пакета помоћи у виду грађевинског материјала за побољшање услова становања.

Свечаном потписивању уговора присуствовали су Џејмс Стокстил, представник ОЕБС-а, Јадранка Марић, представник УНХЦР-а, Ивана Ћурко, окружни координатор Комесаријата за избеглице и миграције и Здравка Мерњик, повереник Комесаријата за избеглице у општини Бачка Паланка.

Донаторска средства у укупном износу од 132.000,00 евра обезбеђена су путем Банке за развој Савета Европе, а вредност сваког од потписаних уговора износи 11.000,00 евра, од чега је 9.500,00 евра намењено за куповину куће, а 1.500,00 евра је вредност пакета грађевинског материјала.

Општина је 2015. године поднела пријаву на Јавни позив за доделу грантова из средстава Регионалног стамбеног програма за решавање стамбених потреба избеглица на територији општине путем куповине сеоских кућа и доделом пакета помоћи намењеним за побољшање услова становања. Јануара 2016. године Општина је расписала јавни позив за доделу средстава за четрнаест корисника. Услове је по конкурсу испуњавало 27 корисника, те је августа 2016. године првих 14 рангираних добило средства. Споразумом о донацији који је потписан 2. октобра 2017. године између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе у оквиру Потпројекта 7 Регионалног стамбеног програма, обезбеђена су средства и за остала лица која су конкурисала. Обзиром на проток времена од рангирања па до нових средстава, Комисија је утврдила да од преосталих 13 лица 12 испуњава услове конкурса.

Корисници су своје нове домове пронашли у Гајдобри, Новој Гајдобри, Силбашу, Пивницама, Обровцу, Товаришеву и Младенову.

Priložene datoteke