Bibliotekarstvo u Bačkoj Palanci začelo se još davne 1869. godine, u vreme kada kulturni i uopšte duhovni život na ovim prostorima sve više dobija duhovni karakter. U tom periodu pojavljuju se društva koja nabavljaju knjige i daju ih na čitanje svojim članovima. Uskoro se osniva Srpska čitaonica "s ciljem društvenog, bratskog i prijateljskog međusobnog sporazumevanja i prijatne zabave koja će se u čitanju knjiga i novina, materijalno potpomagati i odgajati".

Biblioteka je tako postala mesto gde su se održavale besede, predavanja, večeri posvećene ličnostima i događajima. U ovom bogatom delokrugu rada osnivači i članovi Srpske čitaonice nisu propuštali ni jednu priliku da manifestuju svoj patriotizam i uvek su delili sudbinu svog naroda. Za vreme Srpsko-Turskog rata 1876. godine Čitaonica u Bačkoj Palanci je preko svojih članova prikupljala priloge po srpskim domovima za slabo opremljenu srpsku vojsku, a veliki broj omladinaca otišao je u Srbiju da pomogne oslobodilačkoj borbi. Ujedno stalno se obogaćivao književni fond i članstvo. Do 1938. godine Srpska čitaonica je imala 109 članova, a do drugog scetskog rata oko 250. Tragična je bila sudbina književnog fonda u periodu 1941-1945. Deo knjiga je spaljen od strane okupatora, a oko 5000 knjiga se nalazilo u neadekvatnim prostorijama.

Nakon oslobođenja Narodna biblioteka "Veljko Petrović" je nekoliko puta menjala lokaciju. Uporedo sa rešavanjem problema smeštaja, biblioteka je uspešno pratila sve savremene trendove u bibliotekarstvu, razvijajući svoju delatnost na celoj teritoriji bačkopalanačke opštine. Primenjuju se sve forme rada sa čitaocima u cilju popularisanja knjige i njenog korišćenja i okupljanja što većeg broja čitalaca. Danas je Narodna biblioteka "Veljko Petrović" veoma značajna kulturna institucija u južnobačkom okrugu i jedna od najuspešnijih. Književni fond ima preko 135000 publikacija. Biblioteka ima 13 ogranaka u okolnim selima i nadzor nad desetak školskih biblioteka. Po svojoj razvijenosti zauzima visoko mesto u Vojvodini.
Biblioteka ima:

  •     Odeljenje za odrasle korisnike
  •     Dečije odeljenje
  •     Zavičajnu zbirku
  •     Naučno odeljenje
  •     Odeljenje stare i retke knjige
  •     Antikvarnicu i
  •     Knjigoveznicu

 

Nabavka knjiga u toku godine kreće se od pet do deset hiljada što je iznad republičkog standarda. U poslednjih pet godina broj korisnika je porastao za blizu 10% i sada ima blizu 12000 na 65000 stanovnika. Broj pročitanih publikacija je je blizu 120000, a broj manifestacija preko 100 godišnje. U popularnoj akciji "Čitalačka značka" mališani su već treći put šampioni u čitanju kniiga u Republici Srbiji. Biblioteka je organizator i domaćin Festivala Ekološkog pozorišta za decu. Duga tradicija bibliotekarstva u Bačkoj Palanci najbolji je pokazatelj da je knjiga ovde pronašla svoje pravo tle i podneblje.

INVESTIRAJTE U NAŠU OPŠTINU

Velike pogodnosti investitorima

Opština Bačka Palanka se potrudila da stvori povoljne uslove za investiranje u postojeće i otvaranje novih proizvodnih pogona.

Saznajte Više

NARUČITE DOKUMENTA

Iskoristite servis E-uprava

Naručite izvode iz matične knjige i uverenja o državljanstvu elektronskim pomoću servisa "E-uprava" na našem sajtu.

Saznajte Više

TURISTIČKA PONUDA

Posetite našu opštinu

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka pripremila je bogatu ponudu kulturnih i prirodnih atrakcija naše opštine.

Saznajte Više

SERVISNE INFORMACIJE

Informacije o radu komunalnih službi

Informacije o radu javnih i komunalnih preduzeća. Isključenjima vode struje i ostalim bitnim podacima za građane privredne subjekte.

Saznajte Više