Jugoslovenske Armije 17
Bačka Palanka
tel: 021 / 741 - 713
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U gradu je davne 1976. godine osnovano gradsko kulturno umetničko društvo "Kosta Abrašević" koje i danas postoji i aktivno radi, okupljajući amatere različitih uzrasta. Posvećen rad, entuzijazam, pesma i igra su održale društvo živim. Njegovi članovi su dokazali kvalitet mnogo puta na brojnim nastupima i turnejama kako širom svoje zemlje tako i u inostranstvu. Bili su bogatiji za još jedno prijateljstvo svaki put kada bi se vratili sa putovanja. Svaki put su se nadali da će se ponovo sresti, zato što su verovali "da od ponovnog susreta nema većeg praznika". Društvo okuplja oko 300 članova svih uzrasta organizovanih kroz sekcije:

  •     folklornu sekciju (grupa dece predškoslkog uzrasta, pripremna dečja grupa, dečji izvođački ansambl, pripremna grupa i izvođački ansambl)
  •     izvornu pevačku grupu (ženska i muška izvorna pevačka grupa)
  •     žensku pevačku grupu
  •     narodni orkestar
  •     tamburaški orkestar
  •     tehničku sekciju


GKUD "Kosta Abrašević" na svom repertoaru ima raznovrsan program folklora iz svih krajeva bivše SFR Jugoslavije s izrazitim pečatom vojvođanskog podneblja.. "Abrašević" je u neku ruku pokretni muzej narodnih nošnji. U fundusu Društva čuva se na stotine originalnih narodnih nošnji iz svih krajeva bivše SFR Jugoslavije, kao i nošnji rađenih po uzoru na one iz etnografskog muzeja, izrađenih po tradicionalnom metodu, tako da za njih možemo reći da su "originali novijeg datuma". Brojne turneje dokaz su angažovanosti Društva u celini. To su bile turneje u Nemačku, Slovačku, Francusku, Švajcarsku, Ukrajinu, Grčku, Mađarsku, Sloveniju, Republiku Srpsku i mnoštvo turneja u zemlji. Osvojene su mnogobrojne nagrade na festivalima kako u inostranstvu, tako i u zemlji, zatim nagrade na smotrama folklornog stvaralaštva, koje su svake godine gotovo neizostavne. Brojna priznanja i nagrade su ukrasi GKUD-a "Kosta Abrašević", a vrata Društva su uvek širom otvorena za saradnju.
Društvo ima praksu održavanja Godišnjeg koncerta svake godine, na kome se publici grada Bačka palanka prikazuju dostignuća i umetnička ostvarenja koje je društvo "dužno" da prikaže svojoj publici.

INVESTIRAJTE U NAŠU OPŠTINU

Velike pogodnosti investitorima

Opština Bačka Palanka se potrudila da stvori povoljne uslove za investiranje u postojeće i otvaranje novih proizvodnih pogona.

Saznajte Više

NARUČITE DOKUMENTA

Iskoristite servis E-uprava

Naručite izvode iz matične knjige i uverenja o državljanstvu elektronskim pomoću servisa "E-uprava" na našem sajtu.

Saznajte Više

TURISTIČKA PONUDA

Posetite našu opštinu

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka pripremila je bogatu ponudu kulturnih i prirodnih atrakcija naše opštine.

Saznajte Više

SERVISNE INFORMACIJE

Informacije o radu komunalnih službi

Informacije o radu javnih i komunalnih preduzeća. Isključenjima vode struje i ostalim bitnim podacima za građane privredne subjekte.

Saznajte Više