Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić je u sredu, 24. maja 2017. godine, posetila Bačku Palanku, gde su je dočekali predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica i predsednik SO Mita Lačanski sa najbližim saradnicima. Posle upoznavanja ministarke Brnabić sa našom opštinom i sastanka sa privrednicima, održana je konferencija za štampu na kojoj je ona izjavila:

MINISTARKA BRNABIĆ U POSETI BAČKOJ PALANCI

-U junu počinje projekat Zakona o osnovnom upravnom postupku, kojim će biti povezano šest najvećih baza podataka u Srbiji: matične knjige, baze MUP-a, Poreske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, fonda PIO i Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja. Povodom primene eZUP-a organizovane su obuke koju su pohađala 434 opštinska službenika, a imaćemo i mobilne timove, koji će ići u lokalne samouprave i pomagati da se savladaju primene. Zato nam je bilo važno, da vidimo da li je u vašoj opštini sve u redu i da li je potrebna bilo kakva dodatna pomoć. Nakon susreta sa lokalnim privrednicima zaključila sam da je vaša lokalna samouprava jaka i dobra, ima dobre privredne subjekte. Važno je da u narednom periodu osnujemo Socijalno-ekonomski savet, da imamo još bolju komunikaciju sa privredom. Lokalni ekonomski razvoj je stub razvoja ekonomije cele države, tako da je važno da radimo zajedno na tome, ali i da privredu informišemo šta mi radimo. 

-Jun nam donosi još jedan izazov, a to je uvezivanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, PIO fonda, Centralnog registra za obavezne socijalne osiguranike, kako bismo došli do ukidanja overe zdravstvenih knjižica. Tokom leta kreće test faza sa nekim od najvećih firmi, kako bismo negde krajem septembra ili u oktobru završili sa stalnim obavezama overe zdravstvene knjižice i krenuli dalje. Posle današnje posete vidim da je ova lokalna samouprava uspešna i mislim da svi zajedno kao vlada treba da je podržimo, pre svega što ovde ima veoma važnih firmi, jak sektor malih i srednjih preduzeća i bilo mi je veoma značajno da sa celim timom iz opštine nakon konsultacija utvrdim da imate dobru komunikaciju sa svima u Vladi, a naše ministarstvo je tu da pomogne u svemu što je potrebno. 

Na molbu novinara da prokomentariše deo Zakona o lokalnoj samoupravi o broju zaposlenih, ministarka Brnabić je odgovorila:

- Hvala vam što ste to pitali. Vaša lokalna samouprava je za pohvalu. Ona je ispod odluke o maksimalnom broju zaposlenih, čak ispod optimuma. Tako da ćemo za 2017. godinu ovde dozvoliti dodatno zapošljavanje i podržati lokalnu samoupravu u tome, zato što je oko stotinak zaposlenih ispod praga optimalnosti. Bili ste jako odgovorni i racionalni, ali treba to da pojačamo da bi usluge bile efikasnije. 

Predsednik opštine Branislav Šušnica o poseti ministarke Brnabić je izjavio sledeće:

- Zahvalio bih se ministarki Brnabić što je posetila našu lokalnu samoupravu, a na prvom sastanku smo govorili o tome gde smo stali u poslovima koje je ministarka već napomenula, a jedan od bitnih poslova je bio prepis matičnih knjiga u elektronsku evidenciju, gde smo mi pri samom kraju, tako da ćemo ispuniti zahtev ministarstva koji su stavili pred nas. Naši optinski radnici su išli na obuku i prošli za trenere. Od 1. juna očekujemo punu primenu eZUP-a, a mi već koristimo te sisteme. Imenovani su i registratori i njihovi zamenici za stambene zajednice, tako da krećemo i sa tim delom posla. Ministarka nas je pohvalila za racionalnost u broju zaposlenih, ali zato imamo velikih problema, no nadamo se da ćemo sa novim stručnim ljudima doći do efikasnije uprave, a sve ove mere trebale bi da doprinesu ne samo privredi nego i građanima naše opštine, znači taj benefit je za njih.